La cimera de Nacions Unides per al canvi climàtic que se celebra a Marràqueix (COP22) vol convèncer el sector privat per finançar projectes sostenibles i que superi així el seu recel davant les «iniciatives verdes». «Els inversors tenen dubtes sobre si no és massa arriscat finançar projectes sostenibles», va dir ahir a la premsa la negociadora francesa Laurence Tubiana, nomenada per l'ONU «paladina d'alt nivell pel clima», en una declaració a Marràqueix.

Tubiana va insistir en la importància de demostrar als actors econòmics que «invertir en el sector de les energies fòssils té riscos més grans que els de finançar projectes d'energies renovables». «Les energies renovables han de tornar a ser la norma. El missatge és simple: podem perfectament tenir creixement econòmic i desenvolupament protegint els recursos que tenim», va explicar.

Es tracta d'un procés, segons la diplomàtica francesa, que requereix convèncer el sector privat perquè tingui menys por a l'hora de finançar aquests projectes baixos en carboni. «Haurem d'esperar bones recomanacions de la cimera climàtica de Marràqueix perquè puguem treballar en la mobilització del finançament», va subratllar Tubiana.

Els mecanismes de finançament constitueixen un dels reptes més grans d'aquesta cimera ja que s'espera traçar un full de ruta dels 100.000 milions de dòlars (90.348.000 d'euros) promesos pels governs en l'horitzó de 2020.

Diversos experts han subratllat a la insuficiència d'aquests fons que hauran de ser revisats a l'alça durant les negociacions a la COP22, que s'allargaran fins al pròxim 18 de novembre. Els experts també ressalten la importància d'involucrar el capital privat en projectes destinats a lluitar contra l'escalfament global.

El finançament és un dels aspectes principals de l'Acord de París, que va entrar divendres passat en vigor i que ja està ratificat per un centenar de països; ara és objecte de debat entre els experts que van començar les seves negociacions ahir mateix, dia en què es va inaugurar la cimera de Marràqueix.

Segons Tubiana, els experts es dedicaran en aquesta primera setmana a negociar la forma d'implementar aquest pacte internacional que té com a fi principal limitar l'escalfament global en menys de dos graus centígrads.