L'agència de detectius d'objectes El Solar fa tres mesos que treballa a la nova oficina del carrer de la Llebre, al cor de la Girona antiga, al local de l'antiga fusteria Sureda.

Durant aquests tres mesos, els detectius Xavier Bobés, Shaday Larios i Jomi Oligor han investigat un seguit d'objectes per «descobrir les veritats que hi ha en una clova de nou o en les sabates de les persones, tal com feia el legendari Sherlock Holmes, per arribar a unes conclusions que no necessàriament han de coincidir amb la versió oficial».

Per mostrar el resultat d'aquesta llarga recerca, els tres detectius d'El Solar han convocat els gironins divendres vinent al carrer de la Llebre, 1, on tenen instal·lada l'oficina, per traslladar-los tot seguit a un indret del Barri Vell on hi ha l'escena del crim, i on revelaran els detalls del cas Primer álbum.

Un indret que no només no han volgut indicar, sinó que demanen a la quarantena de persones que divendres, a les 21 hores, tindran accés a aquest secret tan ben guardat, no el divulguin, perquè hi ha més funcions d'aquest sorprenent i inquietant espectacle del festival Temporada Alta el dissabte 12, el diumenge 13, i també els tres dies del cap de setmana següent, i és millor que el públic hi arribi amb totes les incògnites.

Totes les entrades per a l'espectacle, excepte una, s'havien exhaurit ahir al matí al moment de la presentació a la premsa de l'espectacle Primer álbum, que admet com a màxim 40 persones per funció i n'oferirà tot just sis, més una per als veïns del Barri Vell que han col·laborat en les investigacions i han fet possible un muntatge que beu d'una experiència vital real i espontània.

«Girona sembla d'entrada una ciutat tancada, però poc a pot la gent gran ens ha obert els armaris de les seves cases i ens ha mostrat les pertinences que hi tenen guardades de fa anys. Aquí hi ha un paisatge humà al qual només pots accedir amb paciència. Nosaltres ho hem fet per rescatar històries i treure-les de la foscor», expliquen els tres actors i responsables d'un experiment que s'estrena a Girona per després traslladar-se a altres ciutats, on no es representaran aquestes històries gironines, sinó que es començarà de nou de zero per buscar allà les complicitats que donaran lloc a noves històries locals.

«Fem l'espectacle per a la gent del lloc, no es tracta d'una producció convencional ni d'una obra acabada amb la seva musiqueta, sinó d'una cosa experimental, una obra encara en brut però també més fresca».

A la roda de premsa d'ahir hi va participar Salvador Sunyer, director de Temporada Alta, i van lliurar als periodistes uns dossiers on l'agència de detectius ha deixat impresos els seus agraïments a la família Lladó, matrimoni Sabench, Joan Cortés, Llibreria Ulisses, Cromats Ensesa, Anna Carmona, Francesc Ten, Pep Aymerich, El Bistrot i a tots els que «d'alguna manera han ajudat en aquesta investigació».

«Ens interessen molt les persones, intimar des de zero durant un temps que no el pots prolongar. Totes les històries que expliquem són extretes dels objectes i ens parlen de les persones».

L'actor i creador escènic Xavier Bobés ja va estrenar el 2015 al festival Grec de Barcelona Cosas que no se olvidan fácilmente, basat en aquest cas en la poètica de les fotografies antigues, amb funcions per a només 5 espectadors.

Ara Bobés resideix a Girona, on ha preparat aquest Primer àlbum en aliança amb la mexicana Shaday Larios i l'espanyol Jomi Oligor.

Preguntats per si quedarà després de l'obra el drama escrit, el llegat literari, els responsables han respost positivament i han convidat a visitar la pàgina d'internet www.agenciaelsolar.org.