«El meu pare va morir tranquil·lament a la seva casa de Los Angeles amb la certesa que havia completat el que sentia», va indicar en un comunicat el seu fill Adam Cohen, en referir-se al seu últim àlbum You Want It Darker, que va ser editat fa amb prou feines un mes.

Nascut el 21 de setembre de 1934 a Mont-real (Canadà) en el si d'una família jueva, Cohen va començar de jove a interessar-se per la poesia i, especialment, per l'obra de l'espanyol Federico García Lorca, una figura que l'acompanyaria i influiria al llarg de tota la seva trajectòria.

Després de publicar els seus primers poemaris i novel·les i passar una llarga temporada a l'illa grega d'Hidra, al costat de la seva emblemàtica musa, la noruega Marianne Ihlen, Cohen va debutar en la música amb el disc Songs of Leonard Cohen (1967), considerat una obra mestra i que incloïa cançons com So Long, MarianneSuzanne.

Cohen va saber entrar a l'efervescent ambient folk de Nova York, en el qual despuntaven artistes com Bob Dylan, i va enlluernar amb la seva veu profunda i el seu elaborat estil literari, que combinava les reflexions espirituals i existencials amb apassionats temes romàntics.

La longeva i admirada carrera de Cohen va portar-lo al l'estiu de 2009 al festival de Cap Roig de Calella de Palafrugell com el cap de cartell d'aquell any.

Cohen va ser un model de referència per als cantautors, un cim que va aconseguir, gràcies a discos molt destacats com Songs of Love and Hate (1971), I'm Your Man (1988) o Various Positions (1985), en el qual apareixia Hallelujah, una de les seves cançons més populars.

Després d'un retir espiritual en els anys 90 per dedicar-se a la filosofia zen, que el va ajudar a superar problemes de depressió, Cohen va tornar a l'activitat musical després de reconèixer que el seu representant Kelley Lynch l'havia estafat i deixat a la vora de la ruïna.

Aquest desastre financer va ser, paradoxalment, un cop de sort per als seus seguidors, que el van veure tornar amb força als escenaris i que van rebre amb els braços oberts els discos Old Idees (2012), Popular Problems (2014) i You Want It Darker (2016), publicat a l'octubre d'aquest any.

Aquest àlbum va ser considerat una espècie de serè epíleg del músic a causa del seu to nostàlgic i de comiat amb cançons com You Want It Darker, en la qual destacava un vers premonitori: «Estic preparat, Senyor meu».

Molt estimat per la seva amabilitat, elegància, intel·ligència i generositat, la mort de Cohen es produeix pocs mesos després de la de la seva musa Marianne Ihlen, a la qual va dedicar una sentida carta quan va saber que patia leucèmia.

«Bé Marianne, ha arribat aquest moment en el qual som realment vells i els nostres cossos s'estan desintegrant i penso que et seguiré molt ràpid», va escriure al juliol.

«Que sàpigues que estic tan prop de tu que si estiressis la teva mà, crec que aconseguiries la meva», va afegir Cohen, qui va tenir dos fills amb la fotògrafa Suzanne Elrod: Adam i Lorca.

Premi Príncep d'Astúries de les Lletres 2011, en el discurs d'agraïment va enaltir els ensenyaments de flamenc.