L'Acadèmia de Hollywood va fer realitat ahir el "somni" de l'actor hongkonguès Jackie Chan en lliurar-li un Oscar honorífic durant una vetllada protagonitzada per les estrelles de la gran pantalla, moltes de les quals competiran pròximament per una estatueta en la 89a edició dels grans premis del cinema. La cerimònia es va fer a l'escenari del Ray Dolby Ballroom, una sala adjacent al Teatre Dolby de Los Angeles, davant més de 1.000 espectadors.

"No m'ho crec, realment això és un somni", va dir Chan en recollir el seu Oscar de mans de l'humorista Chris Tucker, el seu company en la saga Rush Hour. Va ser Tom Hanks qui es va encarregar de presentar el premiat, equiparant-lo amb figures mítiques de la indústria com Buster Keaton o John Wayne pel seu carisma i condició física.

"És un honor. Recordo quan veia els Oscar i la meva mare em preguntava que quan en guanyaria un. Jo li contestava que només feia pel·lícules d'acció. I mira, 23 anys després, aquí estic", va recordar l'intèrpret de 62 anys. "Vull donar les gràcies a Hong Kong i a la Xina. Estic orgullós de ser d'allà. I gràcies a Hollywood per ensenyar-me tant i fer-me una mica famós", va declarar l'especialista en arts marcials, que ha fet història amb la projecció internacional de les seves pel·lícules.

Durant la cerimònia, denominada oficialment "Premis dels Governadors", també es van lliurar estatuetes honorífiques a la muntadora Anne V. Coates, el director de càsting Lynn Stalmaster i el realitzador de documentals Frederick Wiseman. L'Acadèmia lliura l'Oscar honorífic a aquells artistes que al llarg de la seva carrera han contribuït de manera excepcional al cinema.