«Avui es pot concloure amb tota seguretat que les temperatures a l´hivern han pujat entre quatre i sis graus en els darrers 20 anys i que els gruixos de la banquisa també han pujat a un ritme de sis centímetres per any».

Josep Llagostera parla dels efectes de l´escalfament global sobre una glacera de l´illa de Groenlàndia. Encara que sembli una contradicció la pujada de temperatures acompanyada d´un augment del gruix del gel, no és així, ja que les oscil·lacions tèrmiques en aquesta zona de l´Atlàntic Nord es tradueixen en un increment de les nevades, encara que sigui a una temperatura una mica més elevada.

Aquesta no és més que una de les nombroses curiositats i experiències que l´exprofessor de la UdG, exregidor de l'Ajuntament de Girona per CiU i exdirector d´empreses com Formigons Girona o Suberolita, Josep Llagostera, exposa al seu llibre Viatjant més enllà dels cercles polars, que es presentarà demà dijous (18 h) a la sala d´actes de l'Escola Politècnica Superior de la UdG, amb la participació del doctor Josep Arnau.

El llibre és el primer d´una sèrie que Llagostera té previst dedicar a l´exposició de les seves vivències durant els 15 viatges que, en les darreres quatre dècades, ha fet als casquets del planeta, 6 anades a l´Antàrtida i les 9 restants a l´Àrtic.

«No busco explícitament l´interès científic, pretenc escriure el que poden anomenar narrativa cultural amb l´objectiu que el lector aprengui coses al mateix temps que s´ho passa bé», ha explicat l´autor.

Llagostera ha redactat aquest primer volum en primera persona perquè vol aconseguir que el lector tingui la impressió que embarca i navega personalment en el vaixell, i es trobi serpentejant entre els icebergs com el que il·lustra la portada del llibre, convivint amb inuïts i passejant prop de pingüins.

«He anat a Alaska, Canadà i Groenlàndia, Rússia, estret de Bering i a les illes Sualbard, que es troben mil quilòmetres al nord de Noruega, però aquest darrer destí fet l´estiu passat sortirà al proper llibre».

L´autor també ha anat a la Terra de Foc i a l´Antàrtida, però el casquet meridional, que a diferència del septentrional té continent i per tant els submarins no poden creuar per sota la capa de glaç, encara l´ha de tornar a trepitjar en futurs viatges per fer nous llibres.

«Sempre vaig a aquests llocs durant el seu estiu, de manera que hi trobo 24 hores de llum al dia i puc aprofitar tot el que aguanta el cos», diu qui va iniciar els viatges fa quaranta anys.

Llagostera, que ha començat a aprendre a tocar el piano i el violoncel, comptarà a la presentació del llibre amb una interpretació de la pianista Gemma Salsas, i a més a més projectarà un vídeo en homenatge a Greenpeace amb imatges del pianista Ludovico Einaudi interpretant Elegy for the Artic sobre un inestable iceberg.