Un centenar d'estudiants de la Universitat de Girona (UdG)es van manifestar ahir pels carrers de la ciutat per exigir una rebaixa en els preus de les taxes universitàries.

Els estudiants recorden que el consell de rectors de les universitats públiques catalanes es va mostrar favorable a la gratuïtat total de les matrícules.

El portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Pau Turró, va dir que el que cal fer és exigir a la Generalitat que rebaixi el preu de graus i màsters ja que «exclou moltes classes populars que no s'ho poden pagar».

Turró va agrair el suport de l'actual president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques i actual rector de la UdG, Sergi Bonet, que s'ha manifestat en repetides ocasions a favor de la gratuïtat total de les matrícules.

Els universitaris van començar la manifestació al campus del Barri Vell i van creuar la ciutat fins al cmapus de Montilivi, amb una aturada a la seu de la Generalitat on van llegir un manifest.

Turró va recordar que el decret de preus del 2011 fixava un augment d'un 66% del cost de les matrícules. «Això aparta molta gent de la universitat, i s'ha de canviar».

El SEPC té una bona relació com mai havia tingut amb el rector de la UdG, Sergi Bonet: «Nosaltres continuem fent els actes amb el suport del rector i el Consell d'Estudiants, perquè d'aquesta manera aglutinem molta més gent», va afegir Turró.

Durant la marxa, els manifestants van lluir diverses pancartes en contra del decret de preus i van apostar per una universitat pública i gratuïta, a més defer onejar banderes estelades.

Turró va considerar que, a més a més de les manifestacions, cal mantenir viva lluita a dins les institucions. «A nivell institucional hem aconseguit posicionar els rectors i ara cal fer força al carrer per mobilitzar l'alumnat».

Preguntat sobre la menor mobilització en relació a altres manifestacions, Turró ho va justificar perquè aquest cop no s'havien aturat les classes: «Abans fèiem apostes més dures, tancàvem facultats i ara hem apostat per una altra estratègia que fa que la gent es mobilitzi menys».

Sergi Bonet, per la seva part, va donar suport «totalment» a les demandes dels estudiants i va recordar que van en la línia del manifest conjunt aprovat aquest octubre pels rectors de les universitats catalanes.

Bonet els va animar a no abandonar la protesta. «Està molt bé tenir una actitud proactiva però no oblideu mai la protesta per perseguir les vostres reivindicacions», va dir el president de l'ACUP.

Al llarg del dia d´ahir es van fer debats i conferències relatives al problemes dels universitaris.

A Barcelona, més de mig miler d'estudiants van sortir al carrer al vespre per pressionar el Govern perquè rebaixi un 30% les taxes universitàries en motiu del Dia Internacional de l'Estudiant.

Els manifestants van brandar la pancarta «Caminem cap a la universitat gratuïta» i van anar fins a la Plaça de Sant Jaume, convocats per l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), el SEPC, el Consell de l'Estudiantat de les Universitats i el Consell Nacional de la Joventut.