Primer álbum

L'obra

  • El Solar - Agencia de Detectives de Objetos | Barri Vell de Girona, 21 de novembre | Festival Temporada Alta.

Un racó secret, d'aquells que viu a l'ombra de la postal tot i bategar al cor de la Girona de Temps de Flors i Joc de trons, és el protagonista d'aquesta història que, de tan petita, és enorme. La revelen Xavier Bobés, Shaday Larios i Jomi Oligor, associats com El Solar, una agència de detectius d'objectes que ha gestat una de les perles més precioses d'aquest Temporada Alta, Primer álbum, i a la qual val la pena arribar lliure de spoilers.

L'espectador és citat al carrer de la Llebre, a l'oficina de l'agència, perquè espiï a través dels finestrals el cau caòtic dels detectius, però no hi entrarà. En processó, és guiat fins al lloc del seu darrer cas, un espai poc conegut, amb olor de fusta, a tocar d'uns dels esglaons més retratats de la ciutat. Encara in albis, el públic s'asseu ben compactat en unes petites grades per degustar un relat aparentment fútil, però intens i delicat que evoca un món en perill d'extinció.

Narrat només amb el suport d'unes claus, d'una tauleta de nit o uns blocs d'esbossos, Primer álbum rellegeix la història escrita als anells de la fusta i torna a una ciutat que ja no existeix. La Girona que feia vida a les farmàcies, que immortalitzava els records davant d'un fotògraf professional, que confiava un joc de claus al fuster del barri i no atreia turistes reneix gràcies al poètic teatre documental del Solar. La memòria dels objectes es fa sòlida quan juga amb l'art més efímer, un teatre que només té sentit al lloc on va ser concebut i que perviu en l'espectador perquè se li clava endins, com ho fan les estelles de la fusta a les mans d'un aprenent de fuster.