«Va ser el vint-i-quatre d´agost del seixanta-nou. Feia sis dies que havia complert els divuit anys. Indocumentat i sense permís de conduir, vaig agafar la Vespa del meu pare i, a mitjanit, em vaig dirigir, per carreteres que ara trobo elementals però que en aquells moments desconeixia, a la discoteca Tiffany´s de Platja d'Aro. Portava vuit cartutxos de dinamita, quatre metres i mig de metxa i un fulminant. Tenia la intenció de fer volar l´edifici».

Així de trepidant arrenca la novel·la El pacifista que pretenia volar una discoteca (Llibres del Segle), escrit en primera persona per Joan Gasull, que ara es posa literàriament en la pell de Francesc Tubau, el company que va dur a terme l´acció, per explicar-la.

Quasi mig segle després, Gasull reconstrueix la peripècia que va portar Tubau a arribar a enfilar-se a la teulada de la discoteca més de moda de la Costa Brava, armat amb explosius que no va poder activar perquè va ser enxampat per un cambrer.

Faltat d´experiència i sense haver assajat prèviament l´atemptat, Tubau va quedar estabornit després de llançar-se al buit quan es va sentir descobert en un salt de cinc metres d´altura que el va precipitar contra la capota d´un cotxe i, quan es va despertar, ja tenia els grillons posats i la Guàrdia Civil al costat.

La dinamita no va explotar, però un parell de mesos després dels fets, Tubau va ser condemnat en consell de guerra a 18 anys de presó, dels quals en va complir 8 a Sòria, Lleida i Palència.

El llibre neix a proposta del mateix Joan Gasull i alguns dels companys de l´època que estudiaven a l´Institut Ramon Muntaner de Figueres i consideraven que calia explicar aquella «nostra època d´estudiants» i aquell «nostre procés de presa de consciència en el context del moviment antifranquista que hi havia a l´Empordà», explica Gasull al Diari de Girona.

La idea de fer-ne un llibre va sortir d´un grup en el qual hi havia Alfons Romero, el cantant Josep Tero, Joan Ferrerós i, més ocasionalment, Dídac Piñero, que van fer memòria dels fets per poder-los posar per escrit.

El mateix Gasull i Piñero van ser també detinguts i empresonats durant dos mesos fins que, en el judici, la causa d'encobriment que pesava sobre ells va quedar sobreseguda i els van alliberar.

Gasull contempla ara des de la perspectiva dels anys transcorreguts aquella proesa sense amagar l'orgull d'haver participat d´un moviment clandestí que qualsevol revolucionari hauria aplaudit, però també admet l'error d'haver intentat una acció violenta: «Jo ara crec que aquestes accions individuals sempre es giren contra la causa que volen defensar i són condemnables des del punt de vista moral i estratègic», conclou.

Francesc Tubau ha supervisat pàgina a pàgina el redactat de la novel·la, però ara prefereix restar es un segon pla i no ha confirmat l´assistència als actes de presentació d'El pacifista que pretenia volar una discoteca.

En aquest sentit, Gasull sap que serà inevitable exposar-se a la fam de morbositat, però accepta que el cas del Tiffany´s és l´element que dóna força narrativa a la novel·la.

Josep Tero participarà a la primera presentació, que tindrà lloc el proper dia 5 (20h) a la Llibreria Vitela de L'Escala, en un acte amb l´actriu Carme Callol, que apareix també dins la història.

El llibre fa un homenatge a l´escriptora Maria Àngels Anglada, que durant els anys de presó va dedicar alguns poemes a Tubau i li va donar suport incondicional.

Avui militant d´ERC, Gasull reconeix que per a ell, en aquells moments, el qualificatiu «socialdemòcrata» era un insult, però veient l´avenç neoliberal ara es «conformaria de salvar la socialdemocràcia».