Un monstre em ve a veure, del director barceloní Juan Antonio Bayona, amb 12 nominacions, és la pel·lícula favorita per a la 31a edició dels Premis Goya, seguida per El hombre de las mil caras d'Alberto Rodríguez i Tarde para la ira de Raúl Arévalo, amb 11 cadascuna.

Els actors Natalia de Molina i Javier Cámara van ser ahir els encarregats de llegir la llista de finalistes, seleccionats entre els 155 llargmetratges en competició, en un acte celebrat a Madrid a l'Acadèmia de Cinema, presidida per Yvonne Blake.

La cerimònia de lliurament tindrà lloc el 4 de febrer al Madrid Marriott Auditorium Hotel, i estarà presentada per tercer any consecutiu per l'actor i monologuista Dani Rovira.

La pel·lícula de Bayona -que és a Hawaii treballant- competeix en les principals categories, inclosa millor pel·lícula i direcció, en les quals s'enfronta a El hombre de las mil caras, d'Alberto Rodríguez, Julieta de Pedro Almodóvar i Que Dios nos perdone de Rodrigo Sorogoyen.

A més, en millor pel·lícula s'ha colat també una opera prima, la de Raúl Arévalo, el thriller Tarde para la ira, una de les grans revelacions del 2016.

Una altra sorpresa ha estat 1898, Los últimos de Filipinas, de Salvador Calvo, un film històric sobre la pèrdua de les últimes colònies espanyoles, que ha sumat 9 nominacions.

Millor actor i millor actriu

El Goya a millor actor protagonista se'l disputaran l'actor català Eduard Fernández pel seu paper de Paesa a El hombre de las mil caras, Roberto Álamo pel seu policia de Que Dios nos perdone, i Antonio de la Torre i Luis Callejo, tots dos per Tarde para la ira.

Quant a les actrius, les finalistes són Emma Suárez per «Julieta», Carmen Machi per «La puerta abierta», Penélope Cruz per «La Reina de España» -que suma 5 candidatures-, i Bárbara Lennie per «María i els altres», una altra òpera prima, dirigida per Nelly Reguera. Reguera és una de les aspirants al Goya a millor direcció novella, al costat de Raúl Arévalo i Salvador Calvo, i Marc Crehuet per El rey tuerto.