Narcís Roget i Oliveras (Figueres 1873-1950) va ser un figuerenc singular que desenvolupà una pluralitat d'activitats i aficions: regidor republicà, cafeter, musicòleg i fotògraf.

Fa anys que, de manera intermitent, mantinc contacte amb l'obra de Narcís Roget. El primer va ser en preparar el recull fotogràfic Història Gràfica de Figueres. 125 anys de ciutat (2001), ocasió en què vaig publicar una selecció de postals de la col·lecció Ciència & Paciència, de la qual Miquel Verdaguer i ell n'eren els autors. Al cap de dos anys, els Instituts d'Estudis de l'Alt i Baix Empordà ens unirem per preparar l'edició facsímil de L'Empordà. Àlbum d'Ilustració Catalana (2003), llavors em vaig ocupar de l'estudi introductori dedicat a l'apartat fotogràfic i, més tard, vaig dedicar-li una de les entrades en el Diccionari biogràfic de l'Alt Empordà (2009).

Poc abans de desaparèixer la revista Ilustració Catalana (1903-1917), els responsables decidiren recollir tot el que ja s'havia publicat i feia referència a l'Empordà (biografies, descripcions, relats, poesies o música), i reunir-ho en un sol volum. La revista es caracteritzava per ser profusament il·lustrada, i la fotografia n'era la principal protagonista amb una interessant característica: una bona part de les imatges disposava d'autor. Així és com trobem reproduïts els treballs de destacats fotògrafs professionals com el gironí Martí, els barcelonins Audouard i Renom o bé el gran fotoreporter Frederic Ballell, i una setantena sense signar que corresponen a les reproduccions del fotògraf J.M. Cañellas per l'Àlbum Rubaudonadeu.

Ara bé, una bona part de les imatges estan realitzades per fotògrafs amateurs i aquí és on el nostre homenatjat fa acte de presència, al costat d'altres reconeguts com Josep Pichot; Macià de Vilafant; Monsalvatge; el doctor Arruga vinculat a Begur; el doctor Bartumeus qui estiuejava a Cadaqués, o el seu amic Verdaguer.

Roget publica fotografies de diferents llocs de la comarca que inclouen Cadaqués; Castelló d'Empúries; Figueres; Pont de Molins i La Muga; Portbou; Roses; Sant Pere de Roda i Vilabertran, una d'elles la façana de l'antic edifici abacial i l'altra, impactant, en la què s'observa l'estat ruïnós d'una part del claustre, torre i teulades del monestir.

En homenatge seu, el Museu de l'Empordà i la Biblioteca Fages de Climent han convocat una viquimarató per crear la seva corresponent entrada a la popular enciclopèdia en línia.