n El cantant britànic David Bowie va saber que patia un càncer terminal tan sols tres mesos abans de morir, el 10 de gener de 2016, segons revela un nou documental que emetrà avui la BBC sobre la seva vida i carrera. L'icònic artista de Brixton (Londres) i resident a Nova York va morir dos dies després d'haver complert 69 anys i de llançar el seu vint-i-cinquè àlbum d'estudi, Blackstar, un projecte ple de simbolismes i el que semblen ara referències a la seva pròpia mort.

El documental, que emetrà avui dissabte el canal públic, pràcticament coincidint amb el primer aniversari de la mort de Bowie i amb el que seria el seu 70è aniversari, revela que el cantant va saber que no es curaria de la seva malaltia mentre gravava el vídeo musical Lazarus. «Vaig saber al final de la setmana de gravació que ell s'havia assabentat que tot havia acabat», ha indicat el director d'aquest vídeo musical, Johan Renck, en declaracions fetes per al documental David Bowie: The Last Five Years, que indaga en els últims anys del músic.

En aquesta entrevista, Renck va aclarir a més que la temàtica d'aquest videoclip, en què es veu un Bowie pàl·lid, amb els ulls coberts amb embenats, estirat en un llit d'hospital, no versa sobre la malaltia del músic, com s'ha especulat. «Per a mi té a veure amb l'aspecte bíblic, amb l'home que tornaria a renéixer, i no té res a veure amb la seva malaltia», apunta.

La cinta, dirigida per Francis Whately -que ja va estar al capdavant de David Bowie: Five Years el 2013-, inclou so inèdit de l'enregistrament de Lazarus i desvetlla aspectes desconeguts del compositor, amb entrevistes a persones del seu entorn més pròxim, centrant-se en els seus dos últims treballs, The Next Day i el citat Blackstar.