28 de gener de 2017
28.01.2017

Un nou llibre recull la història dels frontals d'altar de la Cerdanya

L'autor, Alfred Pérez-Bastardas, defensa que calia el volum perquè no n'hi havia cap sobre la comarca

28.01.2017 | 00:25

Edicions Salòria ha publicat recentment el llibre Els frontals d'altar romànics de la Cerdanya, dedicat a aquestes peces romàniques que decoraven entres els segles XI i XIII les parts de davant dels altars de les esglésies.

El seu autor, un escriptor i historiador de Barcelona que fa més de 40 anys que estiueja a Cerdanya, Alfred Perez-Bastardas, ha explicat que els frontals solien ser pintures policromades on s'explicava «la vida i miracles» del sant de la parròquia o simplement de Crist.

Segons l'autor aquestes fustes pintades servien perquè els feligresos, que en època medieval «no sabien llegir» poguessin conèixer les històries dels màrtirs.

A més, en aquestes obres es copiaven les figures que es veien en els llibres com els Beatus i «això els donava una qualitat il·lustrativa considerable».

Pérez-Bastardas destaca que «feia falta aquest llibre perquè no n'hi havia cap, hi ha grans obres sobre el romànic al Pirineu, però una obra sobre els frontals i més específicament de Cerdanya, no n'hi havia cap». Els frontals d'altar romànics de la Cerdanya presenta els 13 frontals que encara es conserven, tant de l'Alta Cerdanya com de la banda catalana.

D'aquests que es conserven, 11 es troben en museus de tot el món, i tan sols dos es poden observar en les seves esglésies d'origen, els dos a la banda francesa.

L'autor del llibre assegura que «probablement totes les esglésies tenien un frontal, però aquests són els que es conserven i hem pogut documentar».

Pérez-Bastardas explica que es poden veure en les seves esglésies el de Sant Andreu d'Angostrina i el de Sant Esteve de la Tor de Querol, els dos del segle XIII.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema