El grup nord-americà The Klezmatics, guanyadors d'un premi Grammy i referència del gènere klezmer, basat en la tradició jueva, protagonitzarà diumenge que ve, dia 5, a Banyoles l'únic concert a l'Estat espanyol de la seva gira mundial.

La banda, nascuda a Nova York el 1986, actuarà a l'Auditori de l'Ateneu amb motiu de la celebració del seu trentè aniversari, que l'ha portat a programar concerts per Europa, Amèrica i Àsia, així com a publicar l'àlbum Apikorsim-Heretics.

La influència del grup va més enllà de la música klezmer amb la seva fusió de tradició musical jueva d'Europa Occidental amb tota mena de melodies àrabs, africanes, llatines, balcàniques, de jazz i de punk.

En el seu últim àlbum, The Klezmatics, compost per Matt Darriau, Lisa Gutkin, Frank London, Paul Morrissett, Lorin Slamberg i Richie Barshay, versiona el tema L'estaca de Lluís Llach en hebreu en la cançó Der yoch.

El concert de l'Auditori de Banyoles serà precedit d'un assaig al mateix espai obert als estudiants i a les famílies de l'Escola Municipal de Música de Banyoles (17h).

Es considera que The Klezmatics han situat en un llistó molt alt la música jueva de l'Europa Oriental amb tot tipus d'influències rebudes.