La Simfonia Coral de Beethoven va posar ahir sobre l'escenari de la sala Montsalvatge de l'Auditori la pràctica totalitat del Conservatori de Girona, en el moment culminant d'una vetllada de commemoració dels 75 anys del centre que va donar protagonisme tant als alumnes més joves com als més veterans, però també al professorat i fins i tot als pares dels alumnes i als exalumnes que s'hi van voler afegir.

El director acadèmic del centre, Lluís Caballeria, devot de la música de Beethoven, a qui considera un dels més grans il·lustrats, es va posar al capdavant de l'orquestra de grau professional, integrada per una vuitantena d'instrumentistes, per dirigir la Fantasia Coral o Novena Simfonia del cèlebre compositor de Viena, amb l'acompanyament de la pianista solista Anna Cassú, més el Cor Allegro de l'escola coral de grans, el Cor de Cambra de la Diputació de Girona, el Cor de Pares i Mares d'Alumnes i el Cor Jove del Conservatori.

Aquesta va ser la segona part d'una festa que s'havia iniciat una hora abans amb un parlament del president de la Diputació, Pere Vila, per donar pas als alumnes de cant coral i l'orquestra de 1r i 2n curs de grau professional. Sota la direcció de Jorgelina Giordano, els alumnes més joves van protagonitzar en aquesta primera part la interpretació de diverses cançons arranjades per a orquestra pel professor del centre Miquel Sunyer.

La segona part del concert va començar amb la interpretació de la Simfonia Concertant de Mozart, amb els alumnes de 4t a 6è de grau professional. Amb direcció també de Lluís Caballeria, hi van actuar els solistes Victòria Fernández, professora de violí del centre, i Josep Bracero, un exalumne que actualment es guanya la vida com a músic professional.

Aquesta gran festa d'aniversari va aprofitar la mitja part per fer sotir el públic al vestíbul de l'edifici, on va tenir lloc una actuació de la Big Band del Conservatori.

El Conservatori de Música de Girona ha programat un total de 7 concerts per commemorar el seu 75è aniversari. El d'ahir va ser el concert central i el més participatiu, una gran festa d'aniversari amb molta música que va incloure la projecció dels vídeos d'exalumnes que actualment continuen els seus estudis musicals a altres països d'Europa o bé ja han fet el pas a la professionalitat. En aquests vídeos, els exalumnes expliquen la seva situació actual i evoquen el seu pas pel Conservatori de Música de Girona.

Educar en la bona música

La commemoració del 75è aniversari vol posar en valor el valor del Conservatori en l'educació dels almunes en la bona música i en la pervivència de la transmissió de la cultura musical.

En aquest sentit, Caballeria explicava fa uns dies amb orgull que el Conservatori està produint músics «brillants» i va posar com a exemple el cas d'Anna Farriola, una alumna de trompa actualment a les files de la prestigiosa Orquestra de la Ràdio Sueca.

La commemoració del 75è aniversari vol posar en valor precisament aquesta feina feta convidant els alumnes als concerts programats.