Semblava que la nit acabaria per a La La Land, guanyadora de sis Oscar, amb un epíleg «fet a Hollywood», però l'error històric en anunciar la millor pel·lícula, que va anar a parar a Moonlight, li va robar el protagonisme en un inesperat gir final.

Tot apuntava al fet que La La Land, després d'obtenir els guardons al millor director (Damien Chazelle), millor actriu (Emma Stone), millor banda sonora original, millor cançó original (City of Stars), millor disseny de producció i millor fotografia, es coronaria com a millor pel·lícula i, de fet, així ho van anunciar Warren Beatty i Faye Dunaway.

No obstant això, alguna cosa grinyolava. Es va notar en el rostre del veterà actor, que en obrir el sobre va fer un gest d'estranyesa. Li havien lliurat un sobre equivocat. No obstant això, com que ningú de l'Acadèmia es va pronunciar, Beatty va prosseguir i va passar el sobre a Dunaway, que va llegir el nom de La La Land que apareixia al costat del d'Emma Stone, el premi lliurat un moment abans.

«Hi ha un error. Moonlight, vosaltres sou els guanyadors de la millor pel·lícula. Això no és una broma», va advertir Jordan Horowitz, un dels productors de La La Land, quan ja havia pujat tot l'equip a l'escenari.

I Barry Jenkins, director de Moonlight i que instants abans havia guanyat l'Oscar al millor guió adaptat, simplement va tenir temps d'afirmar: «Al diable amb els somnis perquè això és realitat».

Aquest potent drama independent també va rebre l'Oscar al millor actor de repartiment, per Mahershala Ali, que es va convertir en el primer intèrpret musulmà a guanyar el premi de l'Acadèmia i va ser pare per primera vegada fa quatre dies.

La nit no va ser finalment el conte de fades amb el qual somiava La La Land, però sí ho va ser per al seu director, Damien Chazelle, que es va convertir en el realitzador més jove de la història a assolir amb el trofeu, amb 32 anys i 38 dies.

«Aquesta és una pel·lícula sobre amor i jo em vaig enamorar mentre rodava. Significa molt que estiguis aquí avui amb mi», va dir Chazelle referint-se a Olivia, la seva parella.

Emma Stone va guanyar com a millor actriu i es va imposar a Isabelle Huppert (Elle), Ruth Negga (Loving), Natalie Portman (Jackie) i Meryl Streep (Florence Foster Jenkins).

Stone va dir, en el discurs posterior en sala de premsa, que Moonlight és «una de les millors pel·lícules de la història»Moonlight.

Per la seva banda, Casey Affleck va obtenir l'Oscar al millor actor pel drama Manchester frente al mar i va dedicar la victòria a Kenneth Lonergan, director de la cinta i guanyador de l'estatueta al millor guió original: «Sense ell no seria aquí, segur».

Viola Davis va completar els premis d'interpretació amb l'Oscar a la millor actriu de repartiment, per Fences.

La nota trista la va posar Timecode, de català Juanjo Giménez, que es va quedar sense l'Oscar al millor curtmetratge, que va anar a parar a Sing (Mindenki), de Kristof Deák.

La gala, de tres hores i 45 minuts, va prendre un caire molt colorit i juvenil amb l'arrencada musical oferta per Justin Timberlake i la seva cançó nominada Can't Stop the Feeling, que va fer ballar tota la gent del Teatre Dolby, inclòs l'espanyol Javier Bardem.