Dos dels tres arquitectes olotins guanyadors de l'últim Premi Pritzker van inaugurar ahir a Gant la Mediateca Waalse Krook, una llibreria audiovisual projectada per ells, plena de moviment i amb la qual la ciutat flamenca vol iniciar la renovació del seu centre.

El nou edifici, de proporcions imponents, està marcat per les línies rectes, i els arquitectes han vetllat perquè s'emmarqui perfectament a la zona, una antiga àrea industrial caiguda en desús i que el govern local vol revitalitzar.

Dins i fora predomina la transparència i l'aprofitament fins al final de la llum natural, un bé preuat a Flandes, un disseny presentat per Rafael Aranda i Ramon Vilalta, guanyadors del Pritzker -considerat el Nobel de l'arquitectura- al costat de Carme Pigem, amb la qual treballen a l'estudi RCR, d'Olot.

«Aquesta obra per a nosaltres va ser un repte important des que vam començar el 2010 quan ens vam presentar al concurs. Principalment, per la seva envergadura. Molts conceptes que havíem treballat abans a petita escala i amb molta experimentació ara hem pogut traslladar-los com una unitat en un lloc amb la complexitat urbana de Gant», va dir Aranda.

L'arquitecte va indicar també que la voluntat des del principi va ser que l'edificació es relacionés amb l'entorn i ajudés a donar-li més afluència de vianants i bicicletes a la zona», va afegir.

Més enllà de la funcionalitat de l'edifici, que alberga 350.000 llibres, CDs i DVDs, Aranda subratlla la voluntat de crear una obra plena de bellesa, en la línia de la mateixa concepció del seu art.

«Crec en l'arquitectura que, a més de funcional, és un refugi de bellesa, un lloc que ajudi a pensar, a meditar, i pensada per envoltar-se de bellesa i bones proporcions», va apuntar.

El «tsunami» del Pritzker

Amb prou feines nou dies després de rebre el Pritzker, Vilalta va reconèixer que els últims dies han estat «un tsunami» i que se'ls han acumulat les trucades i peticions, una atenció que no sembla preocupar-lo gaire.

«El premi ens agafa en bon moment, amb uns anys, i després de fer moltes coses. El que és important és fer-ho com fins ara i veure si ens permet treballar amb llibertat, amb més risc i de la millor manera possible», va dir.

L'alcalde de Gant, Daniel Termont, es va mostrar satisfet per la nova mediateca i va dir que «l'objectiu era desenvolupar una àrea que havia caigut en ús i tornar-la als veïns. El resultat és més que un èxit».