El Museu Thyssen Andorra, situat al centre d'Escaldes-Engordany i amb un espai de 500 metres quadrats, es va inaugurar ahir després d'anys de negociacions i amb l'objectiu de convertir-se en un museu de referència, va dir la baronessa Carmen Thyssen.

«Espero que el projecte sigui un punt de felicitat i prosperitat per a tots», va afirmar durant la presentació del museu -inaugurat ahir a la tarda- Carmen Thyssen, que es va confessar «molt orgullosa d'aquest museu meravellós».

La mostra Escenaris. De Monet a Estes. De Trouville a Nova York ha estat l'escollida per a la posada en marxa del projecte cultural de més envergadura dels últims anys a Andorra i la primera seu internacional del Thyssen, que confia atreure durant el seu primer any uns 60.000 visitants.

L'exposició inaugural, que es podrà visitar fins al 14 de gener de 2018, està formada per 26 obres d'artistes del XIX i XX, entre les quals peces de Claude Monet ( La cabanya a Trouville, 1881), Paul Gauguin ( Un hort sota l'església de Bihorel, 1884), Paul Signac ( Port-en-Bessin, la platja, 1884) i Henry Matisse ( Conversa sota les oliveres 1921), entre d'altres.

«És una exposició que mostra 80 anys de l'evolució social d'Europa i els Estats Units a través de l'art i com l'art uneix els continents de manera espontània i fàcil», va explicar el director artístic del museu, Guillermo Cervera, nebot de Carmen Thyssen.

Exposicions temporals

El Thyssen Andorra no tindrà col·lecció permanent i, pensant en el perfil turístic del país, neix amb la vocació d'albergar únicament exposicions temporals de llarga durada i amb una selecció d'entre 25 i 30 obres procedents de la col·lecció Carmen Thyssen, però no es descarta en el futur fer exposicions mixtes amb obres d'altres museus del món.

El projecte està ubicat a la planta baixa de l'antic Hotel Valira, un edifici històric rehabilitat. El nou museu ha suposat per a Andorra un desemborsament de 600.000 euros per al condicionament dels espais, més una aportació anual de 400.000 euros a la Fundació Museand, que presidirà el ministre andorrà de Cultura, amb la baronessa com a vicepresidenta vitalícia. El Comú d'Escaldes-Engordany es farà càrrec del lloguer del local. L'entrada al museu costa 9 euros.