Un tresor d´objectes medievals descoberts al llarg d´una dècada d´excavacions al castell de Rocabruna, al Ripollès, s'exhibeixen per primera vegada en una exposició a la Casa de Cultura de Girona que parla de la vida quotidiana a la Catalunya del segle XIV i XV.

Puntes de sageta, escuts, cascos, dagues, armadures i estreps parlen de la vida militar, mentre instruments musicals, panys, claus, sivelles, monedes, tisores i didals, que sorprendran per la familiaritat amb alguns utensilis molt freqüents a les cases d´avui, parlen de la vida civil.

L´exposició Cavallers i ferrers al castell de Rocabruna mostra un total de 220 peces completament inèdites, que conformen un conjunt «excepcional», segons l´apreciació de Bibiana Agustí, arqueòloga, i de Lluís Bayona, arquitecte i Cap del Servei de Monuments de la Diputació de Girona.

Ells dos són els comissaris d´una mostra que esdevindrà itinerant i que vol convidar el públic a visitar aquest castell ara museïtzat, el qual demana una caminada d´uns vint minuts després de deixar el vehicle, perquè no hi arriba la carretera.

L´exposició s´estructura en àmbits segons una classificació de la vida quotidiana de les persones que vivien al conjunt medieval.

Hi ha recollits àmbits com la cuina amb peces com ara un setrill de ceràmica o una cassola de coure tallada.

També hi ha el món de l'oci, amb objectes molt peculiars i únics a Catalunya com ara una embocadura de flauta feta d'os i decorada amb motius geomètrics, un tauler de joc de marro inscrit sobre una pedra o dues fitxes de tric-trac amb decoració animal.

Altres activitats representades són les pròpies de la feina al camp -amb una esquella o una ferradura de bou- o d'altres més minucioses, com la costura, amb tisores i didals, una tasca atribuïda a les dones de l'època.

I objectes de mercadeig, com ara pesos i balances, que demostren que a banda de l'activitat militar també hi havia un control administratiu.

Però si hi ha una activitat que destaca per damunt de totes és la de la lluita, amb una nombrosa col·lecció de peces metàl·liques que s'han pogut restaurar pel seu bon estat de conservació, i que s´han incorporat al fons del Museu d'Arqueologia de Catalunya, que de moment els conserva al Servei d´Atenció als Museus de Pedret.

Bibiana Agustí va remarcar que «no és gaire comú trobar tant material metàl·lic en bones condicions» i va afegir que aquest és un «conjunt excepcional» perquè és «molt representatiu de l'època».

Armament bèl·lic

En el cas del material bèl·lic, destaquen peces d'armament senceres com ara escuts, cascos, viseres però també fragments de dagues, puntes de fletxa d'arc i projectils d'armes de foc, les quals es van ser una innovació de l´època que a la llarga va acabar amb la cavalleria.

El responsable de l'àrea de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va dir ahir en la presentació que aquesta mostra és una bona manera d'entendre com vivien al castell al segle XV en una comarca considerada com «el bressol de Catalunya».

Els arqueòlegs creuen que un dels motius que explicaria la conservació d'aquesta nombrosa col·lecció de peces metàl·liques és l'esfondrament del sostre de la que anomenen «la gran sala», situada a la part nord-oest.

Dins un edifici amb diferents plantes és on s'ha trobat la majoria de material. Aquest espai va patir diferents esfondraments i va ser abandonat a inicis del s. XVI.

El castell de Rocabruna està construït sobre un turó al municipi de Camprodon i era un emplaçament estratègic de control dels passos pirinencs de coll d'Ares, coll Pregon i coll de Malrem que comuniquen amb la Catalunya del Nord.