La Casa de Cultura de Girona anticipa la Setmana Santa amb una exposició de curioses fotografies de la processó del Sant Enterrament a càrrec del cassanenc Josep Vilallonga.

«Jo diria que la Setmana Santa és de les coses més exòtiques que es fan a Girona i, per tant, de les més sorprenents», afirma aquest fotògraf nascut l'any 1953 a Cassà de la Selva.

L'exposició El Divendres Sant a Girona,El Divendres Sant a Girona inaugurada ahir i visitable fins al 21 d'abril, mostra alguns dels moments més desconeguts i interiors dels actes de celebració de Setmana Santa.

Primers plans de les vestes portadores dels passos, les corrues d'encaputxats sense identitat desfilant pels carrers, o bé a cara descoberta durant els preparatius a l'interior de la Catedral de Girona, són alguns dels moments immortalitzats per Vilallonga, sense oblidar el públic en actituds a voltes desenfadades mentre espera el pas de la processó, o les atmosferes de misteri que brinda una ciutat com Girona tocada per les llums i les boires d'un dia de pluja.

«Segurament per la meva procedència de família treballadora poc propensa a l'autocomplaença espiritual, sempre havia pensat que els gironins érem una colla de descreguts. Però estava equivocat. O almenys això és el que em va semblar quan vaig veure la ingent quantitat de confraries que desfilen en processó el Divendres Sant des de la catedral. No sé d'on surten tants catòlics, apostòlics i romans», afirma el fotògraf.

L'exposició posa de relleu la revifalla que els darrers anys ha viscut la celebració dels actes de Setmana Santa, a cavall entre la tradició, la fe i el turisme.

Vilallonga no amaga que ha retocat les imatges en el procés d'edició: «He enfosquit, contrastat i descolorit les fotos».