El festival MOT de literatura d'Olot i Girona ha posat el focus de l'edició d'aquest any, que comença avui, en els relats que al·ludeixen a temps passats. Així, un dels eixos serà el de la vigència de la Guerra Civil en moltes obres actuals, va explicar la comissària del festival, Mita Casacuberta.

Casacuberta va declarar ahir que s'ha d'«excavar» sobre aquesta qüestió, i que aquest conflicte bèl·lic tindrà un important pes en les reflexions d'aquest 2017, especialment en una conversa que tindrà com protagonista l'escriptora Almudena Grandes.

La comissària confia que Grandes i la professora d'Història Contemporània de la UdG que coordina el grup d'investigació sobre memòria, Anna Maria Garcia, revelin alguna de les claus de la vigència que manté la Guerra Civil.

«Val la pena excavar i analitzar els motius pels quals encara avui aquest és un gran tema de la literatura espanyola i catalana», va assenyalar Mita Casacuberta, qui s'acomiada aquest any del seu càrrec al capdavant d'un festival que tenia pendent «vertebrar literatura i temps, especialment el temps passat».

El MOT comptarà aquest any amb música, espectacles familiars i teatre, perquè l'objectiu és arribar a «diferents públics», destaca Casacuberta. La literatura llatinoamericana tindrà un pes important amb la presència destacada del cubà Leonardo Padura i del colombià Evelio Rosero.

«La conversa de Padura l'hem titulada simplement Cuba, pel moment de transformació actual del país i perquè en el fons de la seva obra sempre hi ha Cuba», va dir Casacuberta, per a qui la novel·la de Rosero és en canvi «la desmitificació del relat històric».

El MOT és actualment «un festival ben valorat per autors i editorials», segons la seva comissària, que explica que, «ara comença a conèixer-se i els lectors hi tenen el focus posat en ell». «Té terreny per recórrer amb públic que ve de tot Catalunya, molts de Barcelona, però també de França», conclou Casacuberta. Fins a la conclusió de la cita l'1 d'abril, un servei d'autocar connectarà diàriament Olot i Girona.