La seu gironina de Sant Pere de Galligants del Museu d'Arqueologia de Catalunya va presentar ahir, amb el cuiner Joan Roca i l'arqueòleg Eudald Carbonell d'amfitrions, una exposició que vol fer entendre quin és l'origen remot d'alguns dels nostres plats tradicionals i com la innovació i la creativitat no són fenòmens actuals, sinó una constant al llarg de la història de la gastronomia.

L'exposició El geni culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina, mostra restes arqueològiques lligades a l'alimentació com ara estris, atuells, i evidències del consum de determinats aliments o plats, per il·lustrar que sense el «geni culinari» dels nostres ancestres no tindríem la «cuina tradicional» i, encara menys, la cuina creativa actual.

Joan Roca i Eudald Carbonell van participar a l'acte inaugural d'una exposició comissariada per Lluís Garcia que serà visitable fins al 24 de setembre i que acull un programa d'activitats complementàries. També hi va participar el director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna, i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

El projecte compta amb la col·laboració del Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), la Fundació Alícia, la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica i Incatis.