Una exposició al CaixaForum de Girona mostra les tendències i els canvis que previsiblement patirà la humanitat en els pròxims cent anys en matèria social, mediambiental i tecnològica.

El director de l'Àrea d'Investigació i Coneixement de la Fundació Bancària La Caixa, Jordi Portabella, va explicar ahir que la mostra, Experiment any 2100. Què ens espera a la Terra en el futur, pretén ser un experiment sociològic a través de la interacció dels visitants, que permetrà saber les percepcions de futur que té la ciutadania.

Quants serem, com viurem, de què viurem o com podrem afrontar els grans desafiaments que se'ns presenten són alguns dels dubtes als quals l'exposició pretén donar resposta definint les quatre macrotendències previstes per al segle XXI: superpoblació, megaciutats, recursos naturals escassos i societat del coneixement.

La mostra està basada en uns estudis realitzats per l'Agència Europea del Medi Ambient publicats a l'informe The European Environment, State and Outlook 2015. Assessment of Global Megatrends.

Durant la presentació, Portabella va desenvolupar les quatre tendències sobre les quals es basa l'exposició, amb la qual va assenyalar que la majoria dels models poblacionals mostren una tendència de creixement fins a mig segle, moment en el qual l'augment de població podria veure's frenat.

Les migracions del camp a la ciutat també són una altra tendència que s'ha de tenir en compte, ja que, segons el director d'investigació de la Caixa, «s'incrementaran en el futur, arribant a formar macrociutats amb més de deu milions d'habitants».

El medi ambient és també un assumpte que tracta l'exposició, ja que «la societat actual és clarament insostenible», va comentar Portabella, que va apuntar que la ciència i la tecnologia poden oferir les claus per superar amb èxit els reptes que el futur prepara.

Encara que la mostra no pretén aportar mesures per revertir aquestes tendències, per a Portabella l'objectiu més important és conscienciar la gent que les accions presents tenen la capacitat de canviar la realitat.

A l'acte hi va assistir la directora del CaixaForum Girona, Rosa Gil, que va indicar que l'exposició estarà oberta a partir d'avui i que va valorar la importància de les mostres que passen per Girona.