L'actriu Juliette Binoche i les cantants Katie Melua, Malú i Ainhoa Arteta o el pianista James Rhodes són alguns dels artistes que figuren aquest any en el cartell del Festival Castell de Peralada, que ja va anunciar els noms de Bryan Ferry i Franco Battiato i l'òpera Madama Butterfly, amb la mezosoprano gironina Gemma Coma-Alabert.

Segons va informar ahir el director del festival, Oriol Aguilà, la inauguració serà el 6 de juliol amb el Béjart Ballet Lausanne, que retrà homenatge al gran coreògraf francès Maurice Béjart, i la dansa serà a més molt present en aquesta edició amb els espectacles de les companyies Malandain Ballet Biarritz i Acosta Dansa.

La cantant britànica d'origen georgià Katie Melua obrirà l'Estiu Musical de Peralada, l'apartat més «pop» de l'esdeveniment, que també tindrà les actuacions de Diego el Cigala i Jarabe de Palo.

En la secció Paral·lels destaca la presència de l'actriu Juliette Binoche, que recitarà temes de la cantant Barbara al costat del pianista Alexandre Tharaud; i el concert de James Rhodes, que debutarà en el Festival amb un recital de piano per al gran públic.

La presidenta de la Fundació Castell de Peralada, Isabel Suqué, va destacar que la dansa té «especial importància» aquest any, ja que obre i tanca el Festival, que se celebrarà del 6 de juliol al 17 d'agost a Peralada.

Oriol Aguilà va recordar que «la lírica i la dansa són les raons de ser» de l'esdeveniment musical que dirigeix, i va subratllar que Madama Butterfly marcarà el moment àlgid d'apartat operístic, amb un repartiment de luxe encapçalat per Ermonela Jaho, Byan Hymel i Carlos Álvarez.

Festival Castell Peralada acull en aquesta ocasió altres dos títols d'òpera: la versió semiescenificada de Dido and Aeneas de Purcell, a càrrec del director Paul Agnew, i l'estrena absoluta en versió concert de La Straordinaria vita di Sugar Blood, la nova òpera d'Alberto García Demestres, que aquest any rebrà la Medalla d' Honor del Festival.

Aquest últim muntatge, el tema central del qual és la diabetis, tindrà la col·laboració i el saber culinari dels germans Roca i serà un homenatge a Luciano Pavarotti.

El director del Festival va destacar «l'especial mirada a les cultures francesa i anglesa d'aquesta edició», que comptarà amb l'Orquestra Nacional del Capitole de Toulouse i l'Orquesta Simfònica de Bilbao.

Oriol Aguilà també es va mostrar molt content per «haver fet realitat dos somnis: la presència de Juliette Binoche i Carlos Acosta». Binoche serà a l'apartat «delicatessen» del Festival, al costat de James Rhodes; i el ballarí cubà Carlos Acosta presentarà la seva nova companyia i «ballarà malgrat que ja ha penjat les sabatilles», va anunciar Aguilà.

En l'Estiu Musical cal destacar la presència de Katie Melua, Bryan Ferry, Franco Battiato i Malú, que interpretaran els seus grans èxits en actuacions exclusives a Catalunya.

També Pau Donés celebrarà a Peralada els 20 anys de Jarabe de Palo i Diego El Cigala presentarà el seu nou projecte, Indestructible.

L´esdeveniment cultural que impulsa la família Suqué-Mateu té un pressupost de 3,8 milions.