Picasso, la poesia, el teatre i el seu llegat seran els eixos temàtics de l'any Palau i Fabre, que commemorarà fins a l'abril de 2018 el centenari del naixement de Josep Palau i Fabre, considerat un dels més importants especialistes en l'obra picassiana. La directora de la Fundació Palau i Fabre, María Choya, va remarcar ahir en la presentació que «Palau és el gran reivindicador de la relació de Picasso amb Catalunya, i aquesta commemoració serà una oportunitat per posar de nou al mapa la Fundació», inaugurada pel propi Palau el 2003 a Caldes d'Estrac (Maresme). El comissari de l'any Palau, Manuel Guerrero, va anunciar que la commemoració s'iniciarà el pròxim 21 d'abril amb la col·locació per part de l'Ajuntament de Barcelona d'una placa a la casa on va viure, al número 99 del carrer Bruc.

L'Any Palau servirà, segons Guerrero, per «donar a conèixer la seva obra com a escriptor, com a poeta, narrador, assagista, dramaturg, per donar suport i consolidar la Fundació, i per donar testimoni de la seva aposta per la modernitat i l'avantguarda».

L'exposició Palau mira Picasso, comissariada per Víctor Fernández, que s'inaugurarà primer al Museu Casa Natal de Picasso a Màlaga i a la tardor es podrà veure a Caldes d'Estrac, mostrarà per primera vegada tot el material inèdit que Palau va fer de totes les seves visites a Picasso i als seus tallers, així com dels llocs en els quals el pintor malagueny es va inspirar, una documentació, complementada amb una obra inèdita de Picasso, que permetrà conèixer el mètode analític i d'estudi de l'expert.

El centenari servirà també per donar a conèixer els «llocs on va viure i va escriure i que van condicionar la seva vida i obra», començant per Barcelona, on va néixer i va viure; o París, on va viure en exili voluntari durant quinze anys i on va acabar els poemes de L'Alquimista i va escriure gran part del seu teatre, va començar la seva relació amb Picasso, i va conèixer a Malraux, Sartre, Camus i, especialment a Antonin Artaud. També Llançà (Alt Empordà) i la seva petita platja de Grifeu, on es va instal·lar quan va tornar de París, «en uns anys d'eremita dedicats a estudiar l'obra de Picasso»; i finalment Caldes d'Estrac, on el llegat de Palau es va acabar instal·lant.

El comissari va aprofitar l'acte per anunciar que s'han propiciat noves produccions com la de Teatre Invisible ( Teatres de l'Alquimista, que es presentarà en el festival Grec i en el Temporada Alta de Girona); o l'espectacle Estimat Picasso, amb Lluís Homar i Clara Segura. Completaran la programació altres exposicions com Joia de viure. Joie de vivre. Alegría de vivir. Lebenlust. Cherfulness. Opvrolijking (agost-setembre a Llançà); o Jo sóc el meu propi experiment (març-juny de 2018) (Fundació Palau de Caldes).