Manuel Costa-Pau rememora en primera persona infinites facècies viscudes amb multitud d'amics durant l'època de la seva joventut, a la Barcelona dels anys 1950 i 1960, en un ambient d'escriptors, editors, actors de teatre i altres creadors.

El llibre Íngrida Àfrica novel·la que s'ha publicat pòstumament, tanca la trilogia Encontres amb Tànatos que l'escriptor de Gaüses va concebre com tres llibres independents, amb Janna (2011) i Diana Palmer (2015).

Costa-Pau, mort el 30 de maig de 2016, firma aquesta obra que vessa optimisme, l'optimisme de la gent a qui alegra i fa feliç la simple trobada humana, encara que aquesta es produeixi en l'ambient asfixiant de la dictadura, amb anècdotes de la censura que ratllen l'absurditat il·larant.

L'autor pertany a la generació de «desafectes» que han de capejar com poden els constrenyiments d'una oficialitat imposada. La lluita antifranquista al carrer és per si mateix una joia. Una generació que sap que el futur li pertany perquè el franquisme té els dies comptats i ja es divisen a l'horitzó els rajos del sol tot i tenir la tempesta encara a sobre.

Afloren el món obrer en vaga, els estudiants i la universitat tancada pel rector García Valdecasas que fa cridar els «grisos», les manifestacions contra la interveció soviètica a Hongria, la pomposa visita de Franco a Barcelona, la descoberta dels nous corrents literaris internacionals, les funcions de teatre, els àpats al restaurant i posterior ball i copes, la caçera de bruixes del maccarthisme.

I sempre amb una Església que com el món viu eternament dividida entre els capellans inquisidors i els teòlegs de l'alliberament.

Aquest llibre de Costa-Pau, que com bona part de la seva obra literària combina la narració amb el pensament, exposa de manera concisa aquests fets socials que ell va viure en primera persona des de la posició privilegiada del món editorial barceloní.

Aires de crònica desenfadada narrats amb una prosa elegant i continguda, però sempre àgil i rica en expressions i frases fetes, amb la introducció de diàlegs que afegeixen encara més dinamisme a la lectura.

Bertolt Brecht, Ionesco, Feliu Formosa, alguns dels Goytisolo, Rafael Tasis, Ernesta Sala, Marià Manent, Jesús Lizano, Barrows Dunham, Paul Anka, Ana María Matute, Jaime Camino, Francesc Roca, Gil de Biedma, Colita, Joan Guillamet, Guerra Fontana, Lluïsa Bea, Joan Garriga, Anna Tomàs, Manel Mir, Kafka, Rilke, Pere Anguera, Kant, Joan Paradís, Picasso, Gorbatxov o Joan Capri són només una petita part dels personatges que deambulen per les pàgines d'aquesta narració que, malgrat parlar molt seriosament de la tragèdia de la vida, ho fa d'una manera desenfadada, que convida a somriure i deixar-se portar durant la lectura.

Defensor insubornable de la nació catalana, Costa-Pau comprar a Íngrida Àfrica els decrets espanyols de Nova Planta a «la caiguda d'un eixam tot sencer sobre Catalunya».

L'escriptor va enllestir la redacció del llibre des del llit, on era per causa d'una malaltia terminal. Escriptor, pensador i editor, Costa-Pau va néixer a Garriguella el 1935 i des dels anys seixanta vivia a Gaüses.