Vuit espais d'interès cultural, artístic i arquitectònic, entre ells la Casa Masó de Girona, han creat l'entitat Cases Icòniques de Catalunya, que neix amb la voluntat de sumar esforços per donar visibilitat a aquest patrimoni i cooperar en projectes d'interès comú entre els membres associats.

La presentació de Cases Icòniques de Catalunya va tenir lloc ahir a la Casa Museu Amatller de Barcelona, després d'un procés de reunions i contactes dels seus membres que es va iniciar el 2013.

Formen part de l'entitat, a més de la Casa Amatller i la Casa Masó, la també barcelonina Casa Vicens, la Casa Museu Duran i Sanpere de Cervera (Segarra), el Mas Miró de Mont-roig (Baix Camp), el conjunt Món Sant Benet de Sant Fruitós de Bages (Bages), el Museu del Cau Ferrat de Sitges (Garraf) i el Museu Pau Casals del Vendrell (Baix Penedès).

A aquests espais s'hi suma com a membre fundador de Cases Icòniques de Catalunya l'empresa Cases Singulars, dedicada a la gestió i visites a espais d'interès cultural de Barcelona.

Núria Ballester, del Museu Pau Casals, va explicar en la presentació que aquestes cases, de gestió tant pública com privada, tenen en comú o bé el seu interès arquitectònic per haver estat dissenyades per Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch o el noucentista Rafael Masó, o perquè van ser residència o lloc d'estiueig d'artistes i creadors com Joan Miró, Santiago Rusiñol, Pau Casals o Ramon Casas, que conserven espais de creació o obres artístiques.

Una altra de les característiques d'aquests espais és que «no poden acceptar visites massives del públic» i «estan obligades a un model de visita diferent, davant d'altres cases més obertes», per la qual cosa «comparteixen un model de treball comú», va dir Santiago Alcolea, de la Casa Museu Amatller.

Les Cases Icòniques de Catalunya s'obren a la incorporació d'altres espais patrimonials artístics o històrics, si bé el creixement es farà «amb criteris de qualitat i de rigor, ja que això no pot ser un calaix de sastre», va advertir Jordi Falgàs, de la gironina Casa Masó.

Preguntat per l'absència a l'entitat d'obres de cases icòniques com la Casa Batlló o la Pedrera de Gaudí, Falgàs va dir que «amb prou feines hem començat i tampoc no hem anat a buscar» altres membres, si bé va considerar que a partir d'ara potser s'assabentaran de l'existència de l'entitat.