Dels cursos d'imbecil·litat que ofereix l'exmembre d'Els Joglars Pep Vila a la vila empordanesa de Tor, neix Pensió Edèn, una divertida i alhora transcendental comèdia dramàtica que s'estrenarà divendres a la sala La Planeta de Girona (21 h), que n'oferirà un total de sis funcions.

«He intentat treballar amb dos pols oposats, des de la tragèdia a la comèdia», declara Pep Vila, actor de clown que ha creat escola, autor i director de l'obra.

Pensió Edèn és un treball de clown sense nas vermell ni referències al circ tradicional, en clau molt contemporània. L'acció se situa en una pensió que havia conegut temps millors.

«Hi ha d'una banda el drama de la dificultat de l'home d'avui que no sap exactament cap on ha d'anar, amb les eternes contradiccions, i, de l'altra, la comèdia que fa aflorar la part més imbècil dels humans en situacions molt quotidianes portades a l'extrem», afegeix l'actor.

Aquesta coproducció entre Pep Vila i la sala La Planeta la interpreten cinc actors que han constituït Estat Particular, una nova companyia que té «voluntat de ser estable i continuar treballant en la mateixa línia de l'univers que he anat creant a partir dels cursos d'imbecil·litat», aclareix Vila.

Els cinc actors d'Estat Particular són o han sigut alumnes dels cursos d'imbecil·litat que Vila imparteix al Baix Empordà, que després han fet un procés de creació de personatges.

«Vam fer un taller que vam presentar a La Planeta l'any passat i va servir per fixar les bases de l'espectacle», segons el director.

D'aquesta manera, Pep Vila tanca un cercle que va començar fent docència per mostrar el clown tal com ell l'entén i ara es clou portant a l'escenari una producció que mostra la línia de treball que proposa l'escola.

Venda d'entrades a bon ritme

Qui va ser un dels protagonistes d' El retablo de las maravillas d'Els Joglars assegura que s'està registrant una bona venda d'entrades per a les sis funcions a Girona. També hi ha confirmades funcions a Celrà, Porqueres, Castelló d'Empúries i Figueres, entre altres places.

Els intèrprets de l'obra són Miquel Noguer, Anna Turró, Carme Gifre, Carles Amalrich i Ángeles Garcia. L'escenografia és de Pablo Paz.