La galeria d'art José de la Mano de Madrid presenta l'exposició Pere Noguera. Leer es el inicio, 1974, dedicada a Pere Noguera (La Bisbal d'Empordà, 1941), artista que va començar a crear a la fi dels anys seixanta arrelat en el corrents conceptual i les poètiques de l' arte povera i l'art efímer, amb una obra basada en la deconstrucció i la fragmentació de l'art.

La mostra presenta una sèrie d'imatges-dibuix inèdites relacionades amb el llenguatge i la lectura, tema que és una constant en la seva obra des dels anys 1968-1969. És a partir de llavors quan comença a incorporar l'escriptura en les seves peces.

Aquesta obsessió amb la paraula escrita i amb les lletres el va portar entre els anys 1969-70 a incorporar en les seves peces de ceràmica paraules inconnexes i descontextualizades.

A partir de 1974 crearà la sèrie de dibuixos i cartrons que es presenten en aquesta exposició, utilitzant l'alfabet i els nombres, en ocasions de forma ordenada i racional, i en altres de forma mecànica i a l'atzar.

L'elaboració es produeix a partir de tampons, segells de goma, fusta i ferro, tots ells oposats. Tampó, brotxa-pinzell i tintes d'imprimir que ajuden a desenvolupar el resultat en la composició i el format de les peces.

«D'aquesta manera, Noguera crea un món d'escriptura ple de poesia i, sobretot, d'amor a la paraula escrita com a font d'inspiració artística», diu el galerista.