Ja pot cuidar-se Eddie Vedder. El líder de Pearl Jam representa l'última vaca sagrada del grunge a la qual han respectat la fama i els excessos derivats de la seva condició d'estrella. Avui ha mort Chris Cornell (52 anys), líder de dues bandes fonamentals del rock alternatiu nord-americà, Soundgarden i Audioslave, i, probablement, el tercer en discòrdia en disputar-se el tron ??de Seattle al començament de la dècada de 1990, amb el referit Vedder i aquell màrtir oficial del moviment, Kurt Cobain, l'últim soci del Club dels 27 abans que Amy Winehoue ??recollís el testimoni.

Cornell era un gran cantant, un bon músic i un excel·lent compositor de cançons apocalíptiques de guitarra afilada. La seva mort sobtada confirma la maledicció del moviment grunge, aquell gènere nascut a Seattle a cavall entre el punk i el heavy metal del que Eddie Vedder governa ja com a únic déu d'aquest Olimp de nois i noies turmentats que es treuen del mig perquè el rock and roll no és refugi suficient per curar el pes aclaparador de la celebritat.

La flama del grunge es va apagar el 5 d'abril de 1994, quan el cantant de Nirvana va decidir escampar el seu cervell en una habitació de casa seva. Cobain, el breu. Si hagués esperat una mica més, hauria assumit que l'autèntic geni de Nirvana no era ell, sinó Dave Grohl. Podria haver repartit l'asfíxia de la glòria, però li va perdre la impaciència. Amb la consegüent desaparició de la banda, Pearl Jam i Soundgarden van regnar a Seattle. La seva cort era de luxe: Alice in Chains, Stone Temple Pilots, Mudhoney, The Melvins, Mother Love Bone, ... la Generació X, li deien, la gent nascuda a la segona meitat dels 70. Orfes de tot el que van abraçar en la dècada anterior, van abraçar el grunge i el brit pop perquè semblava nou i els recordava a la música que escoltaven els seus germans.

Heroïna, cocaïna, suïcidi. Aquella generació sabia tant gaudir com patir. D'aquell hedonisme a què va costar tant pujar-se i que tan poc durava, es baixava molt de pressa. Andrew Wood, vocalista de Malfunkshun i de Mother Love, mort de sobredosi el 1990; Shanon Hoon, líder de Blind Melon, mort per sobredosi de cocaïna el 1995; Layne Staley, lletrista i vocalista d'Alice in Chains, mort el 2002 després d'una vida adulta dedicada a una severa addicció a les drogues; Scott Weiland, líder dels Stone Temple Pilots (després a Velvet Revolver), mort el 2015 quan viatjava amb autobús de gira per Minnesota; Kristen Pfaff, baixista de Hole (el grup de Courtney Love, la vídua de Cobain, trobada morta en una banyera al juny de 1994 després injectar-se heroïna; Mike Starr (Alice in Chains), trobat mort en 2011 a la seva casa de Salt Lake City. Amb el que van trobar al voltant del seu cadàver es podria haver muntat una farmàcia.

Coincidint amb la mort de Scott Weiland, l'últim a unir-se al grup maleït del grunge, l'ara desaparegut Chris Cornell va declarar a un portal d'internet sobre l'addicció a les drogues: "No crec que al final del dia, si una persona realment vol millorar, qualsevol cosa pugui aturar-la. Però si una persona no vol, no ho farà ". Cornell semblava haver-se lliurat de l'esclavitud de les drogues, però res va impedir que la maledicció del grunge acudís puntual a la seva cita amb un dels seus fills predilectes.

Eddie Vedder, cuida't molt.