Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, membres fundadors de l'estudi català RCR Arquitectes, amb seu a Olot, rebran demà dissabte el premi Pritzker, el principal guardó al món de l'arquitectura, a la Casa d'Hostes de l'Estat del Palau Akasaka, a Tòquio.

Els guanyadors d'aquest prestigiós guardó seran premiats pel seu «compromís amb el lloc i la seva narrativa», per crear espais que «dialoguen amb els seus respectius contextos» i per la cerca constant de «connexions entre l'exterior i l'interior».

Aconsegueixen així, segons ha apreciat el jurat de la 39a edició del guardó, una arquitectura «exigent, que assoleix un nivell poètic i que representa un treball atemporal».

És la primera vegada que el jurat atorga el premi a tres arquitectes alhora, i ha valorat la seva «intensa i col·laborativa forma de treballar junts, on tant el procés creatiu, com totes les responsabilitats es comparteixen per igual».

La cerimònia de lliurament del premi Pritzker se celebra cada any a un lloc diferent; a la Casa Blanca (Washington, D.C), al Gran saló del poble de Pequín, al Temple Budista de Todaiji (Japó) o al palau francès de Versalles. En aquesta ocasió el premi es lliurarà al Palau d'Akasaka de Tòquio.

Dissenyat durant el període japonès de Meiji i d'influència NeoBarroca occidental, va ser declarat el 2009 Tresor Nacional de Japó. L'elecció d'un espai arquitectònicament rellevant proporciona un escenari únic a la cerimònia de més prestigi internacional en arquitectura.

L'esdeveniment tindrà lloc demà a les cinc de la tarda, hora de Tòquio. Estarà presidit pels emperadors japonesos: l'emperador Akihito i l'emperadriu Michiko.

A causa de la seva presència i a les pautes establertes pel protocol de la família imperial, l'acte serà molt més restringit que en anteriors edicions.

L'acte estarà conduït per la directora executiva del premi Pritzker, Martha Thorne. Intervindran primer el president del jurat, l'arquitecte australià Glenn Murcutt (premi Pritzker 2002), el seguirà Tom Pritzker (impulsor del premi que van instaurar els seus pares) que després imposarà les medalles a Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta.

Després intervindrà el viceprimer ministre japonès i ministre de finances, Taro Aso, i finalitzaran els llorejats amb el seu discurs d'acceptació.

A la cerimònia assistiran a més dels afins, el jurat i anteriors premiats, representacions diplomàtiques de Japó, país amfitrió; Estats Units, país organitzador; Espanya i Catalunya, país dels guardonats. Representarà Espanya, l'ambaixador Sr. Gonzalo de Benito; i Catalunya, el conseller de Cultura, Sr. Santi Vila. També Josep Maria Montaner, de l'Ajuntament de Barcelona, i Ramon Folch, president de la fundació RCR Bunka.

100.000 dòlars

Els guardonats rebran un premi en metàl·lic de 100.000 dòlars (89.879 euros) i un medalló de bronze cadascun, dissenyat per l'arquitecte nord-americà Louis Sullivan, que d'una banda porta gravat el nom del premi i en el revers del qual apareixen tres paraules: «firmitas, utilitas, venustas», els principis fonamentals de l'arquitectura de Vitruvi.