Una filmografia de gairebé trenta anys com la que du el cineasta francès Olivier Assayas porta, necessàriament, a elaborar certs alts i baixos, a combinar films que no han acabat de reeixir amb absolutes obres mestres com poden ser Finales de agosto, principios de septiembre, Las horas del verano, Carlos o Sils Maria, el que fins ara esdevenia el seu darrer film. Tanmateix, el que esdevé innegable i innegociable en aquesta filmografia és la recerca constant de capgirar i jugar amb els elements intrínsecs ja no de cada gènere determinat, sinó també de la posada en escena i, finalment, del mateix mitjà cinematogràfic.

Les pel·lícules d'Assayas s'erigeixen sempre ambicioses, amb un desig constant de transcendir la quotidianitat o allò purament visible en primer pla per a aprofundir ja no en el propi art, sinó també en el relat i els personatges que presenta. A Personal shopper, Assayas compta altra volta amb la presència de l'actriu nord-americana Kristen Stewart (la qual, juntament amb Juliette Binoche, ja va protagonitzar Sils Maria i que sembla encantada de fugir de tant en tant dels projectes que li proposa la gran indústria), i en aquest cas la posiciona com a eix central i vertebrador d'un relat que, seguint les premisses comentades anteriorment, abandona amb avidesa el punt de partida inicial per traçar camins molt més profunds i útils per fer descobrir a l'espectador la veritable naturalesa del personatge principal.

D'aquesta manera, Personal shopper ens introdueix a l'univers de la Maureen, una noia nord-americana que resideix a París i que treballa com a assistent personal d'una dona rica i poderosa. La Maureen té cura la seva casa, fa tots els encàrrecs, i busca cadascun dels seus exclusius vestits, però ben aviat descobrirem que també conviu amb fantasmes. Posseïdora d'una habilitat fora del comú, els seus poders psíquics són una estranya qualitat que va compartir amb el seu germà bessó abans que aquest morís en estranyes circumstàncies. Aquesta mort encara l'arrossega, i la Maureen espera que tard o d'hora el seu germà es comuniqui amb ell per aclarir tot el que va passar. Amb Personal Shopper, Olivier Assayas fou guardonat amb el premi al millor director a Canes.