L'obra L'home sense veu es va proclamar ahir a la nit guanyadora del Premi de l'Associació Gironina de Teatre (AGT) al millor espectacle d'art escèniques del 2016.

L'Home sense veu parteix d'un text de la banyolina Claudia Cedó, que també dirigeix l'obra, interpretat pels actors Cristina Cervià i Jordi Subirà.

L'espectacle presenta una mare de dos fills adolescents a l'atur i un astronauta que viu aïllat a la lluna, intentant enviar la seva veu a la Terra.

El lliurament del premi es va celebrar anit al Centre Cultural La Mercè de Girona, amb la participació d'Anna Roca, presidenta de l'AGT.

Un total de 312 persones, entre socis de l'AGT, programadors, premsa cultural i altres professionals del sector han participat en la votació que ha escollit la millor obra del teatre gironí del 2016.

L'home sense veu és una coproducció d'Històries de Boscos, la Sala Flyhard i el Festival Temporada Alta, on es parla de les comunicació entre les persones, la soledat i la possibilitat de trobar un llenguatge comú, un traductor universal que serveixi per connectar amb els altres, encara que estiguin lluny.

L'obra es va estrenar la passada tardor a la sala La Planeta de Girona, en la programació de Temporada Alta, i després va fer estada a la Sala Flyhart de Barcelona.

Les altres propostes finalistes dels premis de l'AGT han estat La filla de Chagall, de Ferran Joanmiquel, a càrrec de Cos a Cos Teatre; Primer Àlbum, d'El Solar - Agencia de detectives de Objetos (Xavier Bobés, Shaday Larios i Jomi Oligor), coproduïda per Temporada Alta; Realpolitik d'Elies Barberà i Carles Fernández Giua, a càrrec de Teatre de l'Enjòlit i Sala La Planeta, coproduïda per Temporada Alta i Súperbleda, de Jordi Palet, a càrrec de la companyia La Bleda, també coproduïda per Temporada Alta.

Clàudia Cedó fa deu anys que treballa amb persones amb autisme i ha vist en el teatre un recurs per vèncer l'aïllament, alhora que reflexiona sobre la comunicació entre les persones, en aquest cas entre les persones més pròximes.

Premi a Janot Carbonell

D'altra banda, en el mateix acte també es va fer el lliurament del Premi Pep Mora a la contribució a les arts escèniques a Janot Carbonell, professor, actor, director, dramaturg i activista. L'actriu Meritxell Yanes, membre del Jurat i guanyadora l'any passat del premi al millor espectacle per Ventura, va fer el lliurament del guardó.

El Jurat dels premis l'han format Pere Box, Tena Busquets, Sílvia Cadanet, Xavier Valentí i la mateixa Meritxell Yanes. El jurat va destacar el carisma de Janot Carbonell i la seva mirada artística personal «sempre compromesa», a més de la «capacitat de reinterpretar els textos clàssics en les seves posades en escena, i el fet de ser mestre de molts dels professionals i aficionats del món teatral gironí».

Durant la cerimònia de lliurament es va oferir un fragment de l'espectacle Dolça la bufona, de Dolça Vilallonga.

Els guardonats van rebre una estatueta obra de l'artista i sòcia de l'AGT Imma de Batlle. L'estatueta representa una figura amb barret de copa que suporta la primera lletra de la paraula «teatre».