El Consell de Govern de la Universitat de Girona (UdG) va aprovar ahir atorgar el títol de doctor honoris causa a Lluís Llach i a Miquel Martí i Pol (a títol pòstum) i fer-ho de manera conjunta.

Aquest màxim reconeixement acadèmic s'atorga a dues figures de les lletres i la cultura catalana per la qualitat artística de la seva obra i també els valors humans que representen les dues personalitats. L'acte d'entrega es farà entre els mesos de juny i setembre d'aquest any.

D'altra banda, la universitat també atorgarà al llarg del 2018 tres distincions més al polifacètic Narcís Comadira (poeta, pintor, dramaturg, traductor i crític literari) i a dos investigadors que han mantingut vincles amb la UdG: el químic Even Jan Baerends (especialista en química teòrica i computacional) i a l'ictiòleg Sovan Lek. La UdG ja ha atorgat fins al moment 24 títols d' honoris causa.

La proposta d'atorgar conjuntament aquesta distinció a Lluís Llach i Miquel Martí Pol es va aprovar aquest dijous per unanimitat al Consell de Govern de la UdG. El rector, Sergi Bonet, va agrair a Lluís Llach i als familiars de Martí i Pol l'acceptació del títol de la universitat.

Els padrins seran el director del cor de la UdG, Joan de la Creu, en el cas de Lluís Llach, i la professora de Lletres Mita Casacuberta en el cas del poeta Miquel Martí i Pol.

La directora de l'Escola de Doctorat, Elisabeth Pinart, va repassar ahir en una roda de premsa les trajectòries dels dos artistes. «Es fa aquesta distinció conjuntament per l'estreta relació en l'aspecte creatiu i personal entre el poeta i el compositor», va argumentar.

De Martí i Pol va destacar la «qualitat artística» de la seva obra i la «dimensió social» de la seva trajectòria. Ara, amb aquesta distinció a títol pòstum, la UdG vol elevar a «categoria acadèmica» una obra que ja és coneguda àmpliament en la vessant social.

Pel que fa al treball de Lluís Llach, Pinart va recordar que ha estat més de 40 anys dedicat a la música i que ha compost fins a 200 cançons, a més de posar música a lletres d'altres poetes.

La UdG el distingeix per la qualitat de la seva producció musical i poètica i pel seu «compromís ètic i social». La proposta, feta pel rector Sergi Bonet, es va aprovar per unanimitat.

En el cas del gironí Narcís Comadira, considerat el millor poeta viu en llengua catalana, la UdG pren també en consideració no només la seva trajectòria artística sinó també la vinculació amb la institució. Pinart va recordar que Comadira és autor del mural del vestíbul de la Facultat de Lletres. «Està considerat el millor poeta viu en llengua catalana i té una obra extensa i variada», va subratllar.

També es va aprovar atorgar el títol a dos científics que han tingut un reconeixement internacional i que, a més, han estat vinculats amb grups de recerca de la UdG.

Per una banda, el químic Even Jan Baerends (especialista en química teòrica i computacional) i, per altra banda, l'ictiòleg Sovan Lek, especialista en l'estudi dels peixos continentals. Els dos acumulen centenars de publicacions científiques.

Evert Jan Baerends és un dels investigadors més destacats en el camp de la química teòrica i computacional actual. Als anys 70 va iniciar un seguit d'estudis que van permetre el desenvolupament de la teoria del funcional de la densitat tal com es coneix avui.

«Sense el seu treball pioner no disposaríem avui d'una eina tan essencial per la química computacional com és la teoria del funcional de la densitat», diu la justificació del nomenament.

El professor Sovan Lek és catedràtic a la Universitat Paul Sabatier de Tolosa de Llenguadoc des de 1999, on forma part del Laboratoire Évolution et Diversité Biologique i concretament l'equip Ecologie Aquatique et Changements Globaux. La seva recerca se centra en l'ecologia de comunitats de peixos continentals i en la modelització ecològica.

24 «honoris causa»

Fins ara, la UdG ja ha investit 24 doctors honoris causa, el màxim reconeixement acadèmic que busca enfortir una universitat de referència en el seu entorn i també reconèixer i homenatjar persones rellevants que inspiren la institució. Entre els reconeguts, hi ha el xef Joan Roca, l'advocat Miquel Roca Junyent o el filòsof Raimon Panikkar. La UdG només ha distingit fins ara tres dones: la jurista Encarna Roca, Ilona Kickbusch per les seves contribucions en el món de la salut i la catedràtica Carmina Virgili.