Els científics el sotmeten un cop més a un test cognitiu. En la seva curta vida ha passat per tants testos memorístics, lingüístics o numèrics que n'ha perdut el compte. La seva ment autista havia estat en els últims anys aquell continent encara poc explorat per la ciència i de la qual els científics no deixaven de sorprendre's. Daniel Tammet descriu i analitza, amb «La conquista del cerebro», el funcionament de la seva ment, convidant el lector a expandir la seva.

Un estrany personatge sembla saber quina carta sortirà en cada moment a les taules de Black Jack d'un casino de Las Vegas, encara que sigui impossible comptar les cartes. Es tracta de la famosa pel·lícula Rain Man protagonitzada per Dustin Hoffman i Tom Cruise, un dels films que va posar sobre la taula els casos d'autisme i « savants prodigiosos», creant alhora falsos mites sobre la malaltia.

Aprendre de memòria llibres sencers (Kim Peek), dibuixar amb exactitud paisatges tan sols veient-los uns minuts (Stephen Wiltshire) o aprendre dotze idiomes, entre ells l'esperanto (Daniel Tammet), són només exemples de « savants prodigiosos», de casos en què la ment humana sembla que hagi anat més enllà de tot allò que coneix en el seu temps, arribant a ser considerats com a genis.

D'això mateix tracta La conquista del cerebro, un fascinant viatge cap a l'univers desconegut de la ment que, en el cas de Daniel Tammet, li permet aprendre qualsevol idioma en una setmana, recitar de memòria milers de decimals del nombre pi i fins i tot predir les respostes de les persones amb les quals manté una conversa.

«Explicant-te com funciona la meva ment, intentaré que expandeixis els límits de la teva. És hora d'emprendre la conquesta del cervell», assegura el científic britànic, un dels pocs autistes amb el «síndrome del savant» conegut arreu del món i a qui, segons explica l'autor, no deixen d'arribar peticions perquè endevini els números que sortiran a la loteria. Símptoma que la gent no coneix gaire què és l'autisme o la síndrome que ell pateix.

La conquista del cerebro fa un precís escàner de la ment, de la seva naturalesa i les seves capacitats, combinant investigacions neurocientífiques amb les reflexions personals de Daniel Tammet, que ha patit la síndrome tota la vida. Analitza a més la naturalesa d'això que en diuen «genialitat» i la possibilitat que aquesta sigui un talent innat o fruit de la pràctica, o una combinació d'ambdues coses. Així mateix fa una exploració única sobre la creativitat, aquesta habilitat única que fa anar més enllà l'ésser humà.

El terme savant (savi en francès) abasta una sèrie de símptomes cognitius anòmals relacionats amb capacitats mentals prodigioses. Els anomenats savant poden fer gala de diferents tipus de facultats cognitives augmentades: des d'una memòria gairebé fotogràfica fins a la capacitat per escriure frases a l'inrevés a gran velocitat o fer càlculs matemàtics complexos de manera intuïtiva sense tenir formació prèvia en matemàtiques. Crònica de la vida d'un savant, Tammet es proposa ensenyar els lectors a utilitzar millor la seva pròpia ment, endinsant-se de ple en la naturalesa de la informació i la seva relació amb la ment avui dia.

A La poesía de los números, també editat per Blackie Books, ja avançava una part de la seva història. Des de petit va començar a jugar amb els números de la mateixa manera com altres nens jugaven amb els seus amics, relatant com l'epilèpsia que patia el va acompanyar durant tota la seva infància. Per Tammet, els números -fins a la xifra de deu mil- tenen una forma pròpia, color, textura i emoció.

Ara es proposa desmuntar mites i creences errònies relacionades amb els trastorns de l'espectre autista, com la falsa idea que la típica persona amb autisme pateix una greu discapacitat, és antisocial i l'obsessionen únicament certs interessos banals i poc pràctics. Tammet assegura que «no hi ha una forma típica d'autisme, cada persona autista és diferent».