El grup de recerca Anàlisi i Materials Avançats per al Disseny Estructural (Amade) de la Universitat de Girona ha contribuït en el disseny de la coberta d´un nou tipus de turbina que permetria, en un termini de deu anys, reduir el combustible de les aeronaus en un 30-40%, segons ha informat aquest divendres la UdG. Amade està especialitzat en l´anàlisi de materials avançats per al disseny de components mecànics i estructures i, en aquest cas, els investigadors han utilitzat un material compòsit, molt més lleuger que el metall. Segons el responsable del projecte a la UdG, Daniel Trias, aquesta és la primera vegada que es desenvolupa una coberta mòbil amb un compòsit de matriu polimèrica reforçat amb fibra de carboni.

Aquest tipus de material ofereix una elevada rigidesa i resistència amb un pes molt baix i, és per aquest motiu, que s´utilitza en la indústria aeroespacial i vehicles de competició. El motor desenvolupat s´anomena open-rotor. Aquest tipus de turbina munta les hèlices del ventilador del turboreactor a la part exterior de la coberta amb l´objectiu de reduir el consum de combustible.

Alguns fabricants ja van considerar amb èxit aquest tipus de motor als anys 70, a causa de la crisi del petroli, tot i que l´estabilització dels preus del combustible en va fer desestimar la comercialització. En aquell moment, la turbina es va construir íntegrament amb metall. En canvi, ara, els investigadors proposen un motor que incorpora peces realitzades amb materials més lleugers.

Les tasques dels investigadors d´Amade s´han centrat en el disseny i anàlisi dels components de la coberta i dels assaigs experimentals d´aquest material al laboratori. Els investigadors han fet càlculs per verificar que la coberta és capaç de suportar les càrregues a què es troba sotmesa durant diferents situacions de funcionament i que no es trenca en casos d´emergència. Les principals dificultats del disseny d´aquests components són que es troben en rotació a una velocitat molt elevada i que han de suportar temperatures de fins a 150ºC.

Els investigadors també han realitzat anàlisis harmònics que busquen reduir el soroll, un dels majors inconvenients d´aquests motors. Ara que el projecte ja està en la seva fase final, el prototip se sotmetrà properament a un seguit de proves en terra. Si resulta exitós, es preveu que en un termini de deu anys, el grup Safran pugui equipar amb aquest motor avions de passatgers que fan trajectes de curta i mitja distància com l´Airbus A320, segons ha indicat la UdG.

El projecte, Light Cowls, està liderat pel centre tecnològic Eurecat i també hi participa l´empresa fabricant Airborne. El projecte s´engloba en la iniciativa Sage 4, coordinada pel grup francès Safran, en el marc del programa Clean Sky. Aquest és el programa de recerca europeu més important que desenvolupa tecnologia innovadora i d´avantguarda destinada a reduir les emissions de gasos (com el CO2) i els nivells de soroll produïts per les aeronaus. Finançat pel Programa Horizon 2020 de la Unió Europea, Clean Sky contribueix a reforçar la col·laboració europea amb la indústria aeronàutica, el lideratge mundial i la competitivitat.