El film The square, dirigit pel suec Ruben Östlund, es va endur ahir la Palma d'Or de la 70a edició del The square,Festival de Cannes. Els premis a les millors interpretacions van ser per a l'alemanya Diane Kruger i el nord-americà Joaquin Phoenix. Pedro Almodóvar, que actuava com a president del jurat, va ser l'encarregat d'anunciar un ampli palmarès, que va incloure un Premi Especial per a Nicole Kidman i un Nicole Kidmanex aequo

La majoria dels títols i noms partien ja com a favorits, amb l'excepció de la Palma d'Or que va aconseguir Östlund per The square, una pel·lícula amb molt humor i ironia, però que no apareixia en les travesses de favorits. El segon guardó en importància del festival, el Gran Premi del Jurat, va anar per a la francesa 120 battements parell minute, de Robin Campillo, la història de l'activisme dels malalts de sida en els anys vuitanta que encapçalava totes les apostes per fer-se amb la Palma d'Or.

En el camp de les interpretacions es van complir totalment els pronòstics en el cas de Diane Kruger. L'alemanya es va emportar el Premi a Millor Actriu pel seu dolorós paper d'una dona que busca venjança després de la mort del seu marit turc i el seu fill en un atemptat terrorista perpetrat per neonazis a In the fade, de Fatih Akin. I en el masculí, Joaquin Phoenix va ser un més que just guanyador per la seva brutal i alhora tendra interpretació a You were never really here, de la britànica Lynne Ramsay. Precisament aquesta pel·lícula es va fer, a més, amb el premi al millor guió, concedit ex aequo amb el grec Yorgos Lanthimos, per The killing of a sacred deer.

El Premi a Millor Direcció, va ser per a Sofia Coppola per La seducción un film d'amor i desig situat en l'època de la Guerra de Secessió americana i protagonitzada per Nicole Kidman, que també va entrar en el palmarès. Ho va fer com guardonada amb un premi Especial per commemorar el 70 aniversari del Festival de Cannes. Kidman coprotagoniza a més el film de Lanthimos.

I per a completar el palmarès la pel·lícula russa Nelyubov

El llistat de premis ha estat decidit de forma «molt democràtica» pel jurat, tal com va assenyalar el seu president, Pedro Almodóvar. El director espanyol va assegurar haver «adorat» la francesa 120 battements parell minute, de Robin Campillo, que era la favorita per a la Palma.

Almodóvar va assegurar que el film el va emocionar «des del principi al final» i que li va agradar a una «majoria aclaparadora» del jurat -format a més per Jessica Chastain, Maren Ade, Fan Bingbing, Park Chan-wook, Paolo Sorrentino, Agnès Jaoui, Gabriel Yared i Will Smith-, però, finalment van apostar per The Square.