El periodista Carles Porta, autor del reportatge novel·lat Tor. Tretze cases i tres morts, és el director d'una sèrie televisiva de quatre capítols per a la Xarxa de Televisions Locals que vol reconstruir amb precisió i rigor històric el moment dels primers comtes catalans, durant els segles IX i X, és a dir, ara fa més de mil anys.

Un potent equip de rodatge va ocupar ahir la plaça de la Catedral de Girona, la zona dels Banys Àrabs i parts del Passeig Arqueològic per aprofitar la ciutat monumental per rodar algunes escenes amb actors vestits d'època. Concretament, a l'emblemàtic safareig de l'interior dels Banys Àrabs s'hi va rodar una escena de traïció.

La sèrie, que provisionalment porta per títol Comtes, constarà de quatre entregues de 35 minuts cadascuna, amb una part de ficció per recrear els fets i una altra part amb la intervenció d'historiadors per explicar el relat des d'un punt de vista científic.

La producció té una clara vocació de televisió educativa i no només per reconstruir fets històrics sinó perquè també s'intentarà il·lustrar l'espectador sobre el què es menjava o com vestia la gent a l'època, desmuntant si cal alguns tòpics. Per documentar l'èpo ca s'ha consultat, per exemple, la Bíblia de Sant Pere de Roda, conservada a la Biblioteca Nacional de París.

Guifré I (878-897), Guifré II (897-911), Sunyer I de Barcelona (911-947) i Miró (947-966) són els quatre comtes biografiats a la sèrie, que tracta aquest període de conflicte amb els musulmans.

Un equip d'actors sense noms de celebritat s'encarreguen d'interpretar els fets per a una sèrie que s'emetrà previsiblement la propera tardor.

El rodatge es va traslladar ahir a Girona però dissabte passat ja s'havia estat treballant a Sant Miquel de Campmajor en el rodatge d'algunes escenes de les ràtzies sarraïnes. A més de director, el periodista Carles Porta és també productor de la sèrie amb la seva productora Antàrtida Produccions.