A la ciutat de Girona hi ha prop d'una vintena de museus i espais expositius. La gestió de cadascun d'ells correspon a diferents administracions, un fet que fa més feixugues les col·laboracions i resta eficiència als equipaments. Per repensar tota la xarxa de museus i rellançar-la, Generalitat, Diputació i Ajuntament impulsen un pla pilot sense precedents al país. "Ara estem en un final d'etapa i es tracta d'assentar les bases per als propers 40 anys", ha manifestat el director dels serveis territorials de Cultura, Francesc Ten. En les properes setmanes s'adjudicarà la redacció del projecte, que han pagat a terços les tres administracions. L'equip guanyador haurà de posar sobre la taula diverses propostes per a una gestió conjunta de tots els museus. Això suposarà, per exemple, debatre mesures sobre la conservació de tots els fons, l'adquisició de noves peces o l'organització de mostres temporals potents. També es convidarà a formar part del pla el Bisbat i la UdG.

Generalitat, Diputació i Ajuntament de Girona han decidit unir esforços i treballar plegats per donar un nou impuls a la xarxa de museus de la capital gironina. Per això, adjudicaran en les properes setmanes la redacció d'un pla d'ordenació museística que els ha de servir de full de ruta per anar implementant accions de treball conjunt en el futur.

L'objectiu és poder gestionar tots els equipaments de manera conjunta, per tal de ser més eficients i tenir més força per atraure mostres temporals o disposar de més recursos per a la compra de noves peces. Per exemple, actualment cada administració compta amb un magatzem diferent on guarda els seus fons d'art. A partir d'aquest treball conjunt es plantejarà si es pot unificar tot en un únic espai i com s'ha de fer la conservació dels fons.

Els eixos principals del pla

Les tres administracions coincideixen en afirmar que s'està arribant a "un final d'etapa" pel que fa a la gestió dels museus a Girona i que cal rellançar-los i posar les bases per als propers 40 anys. Malgrat que les propostes les haurà de fixar el pla d'ordenació, des de les institucions ja tenen una idea general sobre quins han de ser els eixos que marquin el document. Per una banda, volen ordenar els equipaments que tenen una vessant històrica i els que tenen una vessant artística i, per altra banda, volen potenciar la ciutat en sí mateixa com a patrimoni que es pot museïtzar.

"Ens sentim còmodes en aquestes línies generals, ara faltarà veure quines són les propostes que ens fa el pla", ha concretat el director dels serveis territorials de Cultura, Francesc Ten. Per la seva banda, el regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, apunta que no es tracta de crear nous equipaments sinó de "configurar un únic museu". "Girona s'ha de convertir en una única sala museística", afirma.

Amb aquest projecte, que no té precedents al país, les administracions també volen que Girona prengui "un rol nacional" i que "ompli els buits" en el discurs museístic de Catalunya. "Estem segurs que amb aquesta gestió conjunta obrim la porta a què d'altres ciutats segueixin els passos de Girona", manifesta el regidor. Insisteix, a més, que no es tracta de modificar la titularitat dels equipaments sinó de compartir-ne la gestió.

Per la seva banda, el diputat de Cultura, Albert Piñeira, ha remarcat que el nou pla significarà un "salt qualitatiu" per als museus de la ciutat. "Es tracta de deixar de pensar en cada museu de manera individual sinó fer-ho en clau de ciutat, com a oferta global", ha remarcat. Entre d'altres, apunta que el nou pla d'ordenació haurà de definir quin paper ha de jugar cada equipament, la seva missió, objectius, finalitat, públic objectiu i com es pot millorar la seva gestió. "Volem implantar una nova manera de treballar i una experiència pionera a nivell de Catalunya i de l'Estat", ha afegit.

Nous espais i col·laboracions

A banda dels museus consolidats (com el Museu del Cinema, el d'Històrìa o el d'Art), dins del pla també s'inclouen nous espais com la Casa Pastors -que s'ha de convertir en un museu dedicat a l'art contemporani- o l'antic Cinema Modern. De fet, aquesta col·laboració ha sorgit arran de les converses sobre com encaixar l'adquisició del Fons Santos Torroella i la Casa Pastors en el panorama actual de museus. "Aquesta ha estat la guspira que ha encès aquesta col·laboració", ha explicat Ribas.

A banda de les tres administracions, també es vol convidar el Bisbat de Girona i la Universitat de Girona a fer aportacions. "És evident el valor que tenim amb el tresor de la catedral o les aportacions científiques o documentals que pot fer la universitat", ha detallat el director territorial de Cultura, Francesc Ten.