El documental DIXAN. Alger - Banyoles - Alger s'estrenarà avui al cinema Truffaut de Girona (22h) amb l'aforament exhaurit. El treball és un dels actes del Novè Memorial Sebastià Salellas. S'ha programat una segona projecció al Truffaut dissabte (12h).

Dixan també es podrà veure el divendres 9 de juny a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles (21 h) i el 16 de juny a l'Ateneu Popular Salvadora Catà de Girona (21.30 h). En totes les ocasions, la projecció es complementarà amb un cinefòrum. El llargmetratge recupera la història del comando Dixan, els protagonistes del qual van ser empresonats durant set anys per suposada pertinença a Al-Qaeda. El film és un projecte conjunt de la Plataforma Aturem la Guerra i de Produccions Itinerants.

L´agost del 2015 diversos membres de la Plataforma Aturem la Guerra de les comarques gironines es van desplaçar fins a Algèria. Van visiatar en Souhil, l´Ali, en Zakarias i en Mohamed. L´experiència vital que els havia unit una dècada abans havia estat estroncada violentament.

Dixan és una història de migracions, de silencis i de retrobaments; d´islamofòbia i de solidaritat, que trenca amb un silenci imposat i que explica la història des de la perspectiva dels seus protagonistes.

Això és el que va dir l'aleshores president del Govern, José María Aznar, sobre l'operació