La UdG està entre les millors universitats de l'Estat en activitat investigadora. Així consta en el rànquing U-Rànquing 2017, elaborat per la Fundació BBVA i l´Institut Valencià d´Investigacions Econòmiques (IVIE), que situa la Universitat de Girona en el lloc 11 d'un rànquing format per un total de 61 universitats de l´estat, 48 de públiques i 13 de privades, i cobreix el 93% del sistema universitari espanyol, en termes de nombre d´estudiants de grau.

Atenent al rànquing global, que evalua el rendiment de 25 indicadors, La UdG obté un índex d'1,1 i se situa en el lloc 28. És la sisena millor universitat catalana després de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Autònoma de Barcelona, i la Universitat de Barcelona. Obté els mateixos resultats que la Universitat de Lleida i la Universitat Ramon Llull, i millors que la Universitat de Vic, la Universitat Internacional de Catalunya, i la Universitat Oberta de Catalunya.

Catalunya, el millor sistema universitari

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha estat considerada la universitat amb major rendiment de l'Estat per cinquè any consecutiu. Catalunya posseeix el sistema universitari amb major índex de rendiment, situat un 19% per sobre de la mitjana estatal. Cantàbria, amb una única universitat, ocupa la segona posició, segons que ha informat l'IVIE. La segona posició d'aquest rànquing l'ocupa la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Carlos III de Madrid, ocupa la tercer, mentre que la Universitat Rovira i Virgili i la Politècnica de València són quartes i cinquenes respectivament.

Aquesta classificació ordena les universitats en funció del seu rendiment, i per poder comparar-les, corregeix els efectes de la seva diferent dimensió. Analitza un total de 61 universitats de l´estat, 48 de públiques i 13 de privades, i cobreix el 93% del Sistema Universitari Espanyol, en termes de nombre d´estudiants de grau.

A més, en aquesta edició, incorpora l'anàlisi puntual de l'ocupabilitat dels titulats, basat en les dades ofertes pel ministeri d'Educació Cultura i esport sobre el procés d'inserció laboral entre 2010 i 2014 dels titulats en la promoció 2009-2010. A partir de la taxa d'afiliació a la Seguretat Social d'aquests titulats, l'estudi construeix un indicador homogeni d'ocupabilitat que corregeix l'efecte de les diferents taxes d'atur regionals.

Segons aquest indicador, Catalunya, Aragó, Illes Balears, País Basc i Madrid obtenen resultats d'ocupabilitat superiors a la mitjana i, en el seu conjunt, les universitats privades se situen quatre punts per sobre de les públiques.

La UPF se situa com la universitat globalment amb un rendiment més elevat de l´Estat, amb un índex d´1,8, que millora el que va obtenir l´any passat, amb un 1,6. La Universitat Politècnica de Catalunya, obté un índex d'un 1,5, i en tercer lloc, les universitats Carlos III de Madrid, Rovira i Virgili de Tarragona, i Politècnica de València, totes tres amb un 1,4.

Per activitats, la UPF sobresurt en Recerca, on ocupa una destacada primera posició, amb un 2,5, molt per davant de les universitats que ocupen la segona posició, l´Autònoma de Barcelona i la Rovira i Virgili, amb un 1,7.En Docència, la UPF es troba en el grup d´universitats que ocupa el segon lloc, amb un índex d´1,3; mentre que en Innovació i desenvolupament tecnològic, se situa en la quarta posició, amb un 2,6.

Les privades, al capdavant en docència

En docència, enguany se situen al capdavant quatre universitats privades (Mondragón Unibertsitatea, Universitat Antonio de Nebrija, Universitat de Deusto, Universitat de Navarra) i una de pública (Universitat Politècnica de València).

Les universitats politècniques lideren el rànquing d'innovació i desenvolupament tecnològic, amb tres d'elles en els primers llocs (les politècniques de Catalunya, Madrid i València), mentre que en la classificació segons el rendiment investigador destaca la Universitat Pompeu Fabra, seguida de la Universitat Rovira i Virgili i l'Autònoma de Madrid