Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius celebrat ahir, el conseller de Cultura, Santi Vila, va presentar l´adquisició per part de la Generalitat de Catalunya d´un pergamí d´època medieval, que és la còpia d´un precepte que el rei Carles el Calb, des de Tolosa de Llenguadoc, va concedir a l´abat de Guilarà del monestir del Sant Medir i Sant Genís, el 14 de maig de l´any 844.

El pergamí, que passa a formar part del fons de l´Arxiu Comarcal de la Selva, ha estat adquirit pel Departament de Cultura en una casa de subhastes d´Anglaterra per un import de 12.575 euros. El document, que es troba en bon estat de conservació, està datat al segle XII i mesura 300 mm d´ample i 415 d´alt.

El text conté 31 línies paral·leles d´escriptura carolina cal·ligràfica. Es tracta d´una còpia d´un document en el qual el rei Carles el Calb, net de Carlemany i a instància de l´abat Guilarà del monestir del Sant Medir i Sant Genís, ratifica a l´esmentat monestir la immunitat atorgada per un anterior precepte de Lluís el Piadós i li concedeix d´elegir lliurement abat.

La importància d´aquest pergamí, còpia del precepte de l´any 844, rau en el fet que, d´una banda, confirma l´existència del monestir de Sant Medir i Sant Genís de Cartellà que al segle X es va convertir en el de Santa Maria d´Amer.

D´altra banda, el document evidencia la importància que els monjos d´Amer donaven al seu document fundacional, ja que amb posterioritat al 844, els monjos van mantenir la prerrogativa d´elegir els nous abats entre ells mateixos. També estableix els fonaments sobre els quals la comunitat monàstica que acabaria residint a Amer va poder perviure durant mil anys defensant els drets del monestir a tot arreu del seu domini.

La presentació del pergamí va tenir lloc ahir a l´església parroquial de Santa Maria d´Amer, antiga església del monestir i va comptar t amb la participació de l´alcaldessa d´Amer, Rosa Vila, i del president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu. Durant l´acte, l´historiador medievalista Elvis Mallorquí, autor de la transcripció del pergamí, va fer una exposició sobre l´origen i contextualització històrica del document.