La música menys complaent amb el mercat està vivint un dels seus millors moments a Espanya. I l´edició de 2017 del Sónar (que se celebra de dijous a dissabte de la setmana que ve) ho certificarà, de dia i de nit, i pràcticament en tots els seus escenaris. Precisament les últimes convocatòries del festival barceloní ja havien permès observar l´efervescència creativa estatal. En aquesta ocasió, el públic podrà assistir a la consolidació d´uns estils i uns tons propis, amb les dosis adequades d´experimentació i arrels.

Gèneres com el hip hop, el trap, el dancehall i el juke confluiran en el nou espai dissenyat per acollir en petit format les propostes més arriscades, SónarXS. Aquí, l´estrella serà Yung Beef, cada vegada més versàtil, com demostren algunes de les seves col·laboracions, per exemple, amb Los Planetas, i l´evolució del seu grup, PXXR GVNG, cap al col·lectiu Los Santos.

Els referents del nou trap, com Dellafuente (amb un sentiment jondo) i Maka (un altre andalús amb el verb esmolat) o Bejo (membre de Locoplaya), també tocaran en aquest escenari. Els acompanyaran els màxims exponents del juke amb denominació d´origen, BSN Posse; i el jove crack del dancehall, Bad Gyal. Amb el permís de Yung Beef, C. Tangana és probablement l´MC més popular del rap espanyol. Ell despatxarà les seves rimes des del Sónar Dôme. I els irreverents Kinder Malo & Pimp Flaco actuaran al Sónar Hall.

L'herència de la ruta

Una notable quantitat de djs ibèrics assaltarà les cabines del festival per aportar idees de qualitat. Dels derivats del hip hop i els future beats se´n cuidaran Fuego Squad (això és, DJ2D2 i Will Blake), Sandro Jeeawock, Telmo Trenor, Judah, Mario Nieto o Ches. La transició al ball a través dels ritmes trencats anirà a càrrec de Ylia i Bawrut. Igualment, el Sónar farà justícia convidant una llegenda de les nits valencianes de la Ruta del Bakalao: Fran Lenaers, integrant dels imprescindibles Interfront/Megabeat i pioner en la mescla d´electrònica i guitarres des de les discoteques seminals Spook i A.C.T.V.

També Oblique & Carlos Bayona miren als vuitanta quan punxen. El contrast, en aquest punt, el duran Diego Armando, Rumore i Tutu en direcció als ambients més relaxats i/o les textures exòtiques. Des dels marges, emergiran el house fosc i la synth wave de Lanoche, l´electroacústica i els filtres de Julián Mayorga, l´explorador de l´abstracció emocional Pauk, l´electropop tèrbol de Ghostly Enemies, Aethereal Arthropod amb els seus drones i el sorollós Huma.

La gallega Bflecha presentarà el seu àlbum Kwalia, un catàleg de future beats, R&B i pop. Ella no serà l´única que anirà d´estrena: LCC (Ana Quiroga i Uge Pañeda) farà el mateix amb el seu segon disc i comptarà amb el suport visual de Pedro Maia. Sense abandonar el nord de la península, Aitor Etxebarria traslladarà al directe amb set músics la seva banda sonora per al documental Markak, sobre el bombardeig de Gernika.

Els catalans Anímic tocaran en el Sónar Hall les cançons d´Skin, CD recent amb els sintetitzadors en primera línia. Se´n parlarà, i molt, de tres concerts estatals més. Casualment, es tracta de duos: Connectome i el seu pop científic; Fira Fem, amb el seu treball més electrònic fins ara; i Playback Maracas, barreja de psicodèlia i tropicalisme.

Intel·ligència virtual

Aquesta potència autòctona no es pot aplicar, en canvi, a la divisió més tecnològica i industrial del certamen, el Sónar+D. Els grans noms de la trobada, que aquest any se centrarà principalment en la intel·ligència artificial (IA), la realitat virtual (RV) i els entorns immersius, són internacionals, com Björk, que brillarà per triplicat: amb una exposició al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), una conferència i una sessió de dj en la nit inaugural.

En major o menor mesura, molts dels altres efectius estan vinculats al principal cercador del món. Així, Kenric McDowell (Google Artists + Machine Intelligence de Google), Freya Murray (Google Arts + Culture Lab), l´equip de Google especialitzat en IA i música, l´artista Memo Akten i el poeta del codi Darius Kazemi mostraran com les màquines poden imitar el funcionament del cervell humà per explorar llenguatges estètics desconeguts. La cineasta principal de Google, Jessica Brillhart; el fundador d´United Nations Virtual Reality (UNVR), Gabo Arora; el compositor McKenzie Stubbert i Edu Pou, de l´estudi Here be Dragons, analitzaran la RV des de tots els angles.

La programació de l´àrea dedicada a l´audiovisual fulldome, Sónar 3600, amb peces immersives i dos ­work­shops de producció d´imatge esfèrica, serà responsabilitat de la Société des Arts Technologiques, de Mont-real. Fora del Sónar+D, la pirotècnica visual estarà reservada a Nonotak, amb Shiro, un impactant xou de llums i so; Tarik Barri, col·laborador de Radiohead i Nicolas Jaar, i la seva recreació en tres dimensions; i la performance en temps real que es basa en la vivència del primer ximpanzé enviat a la lluna de Boris Chimp 504.

En l´apartat professional, hi serà l´emprenedora Ayah Bdeir, fundadora de littleBits; la dissenyadora i creadora de robots Carla Diana; els artistes Tarik Barri, Nonotak, Playmodes i Alba G. Corral, i l´estudi de nous mitjans que comanden Daito Manabe i Motoi Ishibashi. Del futur de la indústria i de la indústria del futur, se´n discutirà durant l´Open Music Initiative i en la sessió Business for Creative Technologists.

Punxant amb el pare

Com el CCCB, el Museu del Disseny de Barcelona (DHUB) s´ha afegit a la Fira de Barcelona (actes de dia) i al recinte Gran Via 2 de l´Hospitalet de Llobregat (esdeveniments de nit) com a seu del Sónar. Allà s´està exposant, des del 25 de maig, la primera retrospectiva internacional sobre la trajectòria de David Bowie, després de convertir-se en la mostra més visitada en la història del Victoria and Albert Museum de Londres, el centre que l´ha concebut i planificat.

El record de les nits que Bowie va passar a la discoteca novaiorquesa Studio 54 cobrarà força quan es posi als plats del Sónar un habitual d´aquest club, Cerrone. L´autor de clàssics disco com Supernature o Love in C Minor ha estat una influència per a alguns dels mestres contemporanis de la pista que també compareixeran en el festival català: Dubfire, Nick Hook, Jacques Greene, Clara 3000, Avalon Emerson & Courtesy o Craig Richards.

A partir d´aquí, el Sónar de 2017 mantindrà l´heterodoxia que sempre l´ha caracteritzat: amb el dub des de la tenebra d´Andy Stott, el trap de Princess Nokia, l´R&B reversible de DAWN, el footwork renovat de Jlin, el pop de matinada de Sohn i un Sónar Dôme en què, sota la batuta de la Red Bull Music Academy, conviuran les promeses digitals amb figures com Matmos, Veronica Vasicka, Thundercat i el grup del techno master Robert Hood i la seva filla Lyric, Floorplan. ?