15 de juny de 2017
15.06.2017

Noves excavacions a la Draga de Banyoles permetran treure uns 150 pilars de fusta

Des d'aquesta setmana i fins al juliol els treballs se centraran en el sector A amb la participació d'unes 50 persones

20.06.2017 | 00:05
Un equip d´arqueòlegs treballant al jaciment de la Draga, que aquest any compleix 25 anys

Aquesta setmana ha començat una nova campanya d'excavacions al jaciment neolític de La Draga a Banyoles. Enguany, els treballs tindran una durada d'uns dos mesos i se centraran en l´anomenat sector A, a prop d´on es van iniciar les excavacions al jaciment. D'aquesta manera, es continuaran els treballs que es van fer els anys 2013 i 2016.

Les tasques d'enguany se centraran en la documentació i extracció dels pilars de fusta que formaven part de les cabanes i altres construccions. Concretament, es preveu l´extracció d'uns 150 pilars de fusta. Simultàniament, es durà terme l´estudi i l´anàlisi d´aquests elements, de gran importància per entendre com era l'organització dels poblat.

Tots aquests pilars seran mostrejats per poder identificar-ne el tipus d´arbre emprat, com va ser talat, la seva edat i d´altres característiques, com ara la seva determinació genètica. Tot això basant-se en l'anàlisi d´ADN.

En aquesta campanya, es preveu la participació d´una cinquantena de persones, que col·laboraran en les diverses tasques. Tot i que provenen majoritàriament de diversos punts de la geografia catalana, motivats en gran mesura per la participació d´alumnes del Grau d´Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), també hi haurà participants d´altres universitats de l´Estat i d´Europa.

Durant el període d´excavació, s'organitzaran sis jornades de portes obertes a la tarda (20, 22, 27, 29 de juny i 4 i 6 de juliol) per mostrar la feina dels arqueòlegs. També es faran dos dies de "neolítics a la fresca" (1 i 15 de juliol), per donar a conèixer alguns dels darrers avenços més significatius de la recerca. Així mateix, també es faran visites guiades els dissabtes i diumenges al Parc Neolític de La Draga oferirà els dissabtes i demostracions d'activitats neolítiques el primer diumenge de mes.

Una exposició a Barcelona

Aquest serà un any molt rellevant pel jaciment. A banda de completar les excavacions al sector A, també s'acabarà el projecte quadriennal finançat pel Departament de Cultura i es farà la incoació de l'expedient per a la declaració del jaciment com a bé cultural d´interès nacional (BCIN) per part de la Generalitat. A més, aquesta tardor s´inaugurarà una gran exposició monogràfica de La Draga al Museu d´Arqueologia de Catalunya a Barcelona que se suma al gran impacte científic i a la projecció internacional que ha assolit el jaciment en els últims anys. Un poblat neolític que, a més, any rere any va augmentant el nombre de visitants.

Des de l´any 2008, la UAB, el Museu d´Arqueologia de Catalunya i el Consell Superior d´Investigacions Científiques porten a terme un projecte de recerca al voltant del jaciment. La intervenció conjunta d´aquestes institucions permet un apropament més complert d'aquest singular jaciment, ja sigui des de la recerca, la formació de nous investigadors, la conservació de les restes i fins a la difusió de les dades.

Un poblat de fa 7.300 anys

Aquest poblat neolític es troba situat a la vora oriental de l´estany de Banyoles. Es va descobrir l´any 1990 arran d'unes obres i des de llavors s´hi duen a terme excavacions sota la coordinació del Museu Arqueològic de Banyoles.

Aquest poblat prehistòric destaca per seu un dels primers indrets on les societats pageses neolítiques es van establir al nord-est de la Península Ibèrica, ara fa uns 7.300 anys. Aquests grups van transformar l´espai que els envoltava per tal de desenvolupar les pràctiques agrícoles i ramaderes necessàries per a la seva subsistència. El tret més singular del jaciment és la conservació d´elements elaborats en fusta i d´altres matèries orgàniques gràcies al fang que les envolta a sota terra. Aquest fet és excepcional en el cas de restes tant antigues que permet comprendre millor les primeres societats agràries de la Mediterrània occidental.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema