"Crec que fa temps que la ciutat de Girona devia una exposicó a l'ADAG". Amb aquesta frase de l'historiador de l'art Narcís Selles va quedar inaugurada ahir al Museu d'Art de Girona l'exposició "Assemblea Democràtica d'Artistes de Girona. Autoorganització, lluita simbòlica, pràctica social (1976-1978)", visitable fins el 5 de novembre.

L'exposició revisa, quaranta anys després, una de les principals experiències organitzatives i d'acció política antifranquista del món artístic a Catalunya i a l'Estat espanyol durant el procés de derogació de la dictadura.

Un bon nombre dels artistes que van formar part de l'ADAG van participar ahir a la inauguració. Selles, comissari de la mostra, va dir que "amb ells, l'art va deixar de ser un simple objecte de contemplació per passar a ser també un subjecte transformador".

Selles va recordar que, a principis de 1976, quan es va fundar l'ADAG (un any després de la mort del dictador), ni els partits polítics ni els sindicats democràtics no eren legals i, a Girona, el nivell de mobilització no era encara gaire elevat.

"L'ADAG es va convertir en un mitjà últil per consolidar i projectar les lluites i reivindicacions del moviment opositor" al franquisme, va explicar Selles, i va afegir que també va contribuir a "recuperar la tradició republicana i democràtica dels vençuts".

Una Dalí original

L'exposicó inclou una pintura original que Salvador Dalí va dedicar a Carles Rahola i que els membres de l'ADAG van rebutjar per les mostres de col·laboració que el geni de Figueres havia professat al dictador Franco. Aquella obra, amb la qual Dalí va pretendre participar en una exposició de l'ADAG a Cadaqués, i que va ser rebutjada, es pot contemplar ara al Museu d'Art de Girona, cedida pel Museu Municipal de Cadaqués.

Singularment, per expressar de manera plàstica el que a l'època va ser una forta polèmica traslladada també a l'àmbit mediàtic, el dissenyador de la mostra, Marcel Dalmau, ha tingut la pensada d'exhibir l'original de Dalí al terra i en un racó, reclinat contra la paret, en una sala presidida per la resta d'obres degudament penjades a la paret. El muntatge expressa així que Dalí no va pertànyer a l'ADAG, però hi va tenir una polèmica.

L'acte inaugural va comptar amb els parlaments també de Carles Ribas, regidor de Cultura, Carme Clusellas, directora del MD'A, i Àlex Susanna, president de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.