Una jutge de Madrid ha ordenat l'exhumació del cadàver de Salvador Dalí i l'obtenció de mostres del seu cos per determinar si era el pare de Pilar Abel, una veïna de Figueres que litiga des de fa anys per aquest assumpte, encara que la Fundació Gala-Dalí ha advertit que recorrerà.

La magistrada María del Mar Crespo ha signat un acte, datat el passat 20 de juny, pel que Abel haurà d'acudir a l'Institut de Toxicologia el dia i hora en que sigui citada per a l'obtenció del seu ADN, que es compararia amb el del pintor.

El cos de Salvador Dalí va ser enterrat en el Teatre-Museu Dalí de Figueres després de la seva mort el 23 de gener de 1989 i l'exhumació, encara que no té data, "podria tenir lloc el mes de juliol vinent", segons l'advocat de la demandant, Enrique Blánquez.

La Fundació Gala-Dalí ha anunciat, no obstant això, en un comunicat que recorrerà l'acte judicial amb el suport del despatx d'advocats Roca Junyent.

Mentrestant, Pilar Abel ha subratllat després de conèixer que la jutgessa que instrueix el cas ha ordenat l'exhumació del cadàver del pintor, que "l'ADN dirà la veritat".

En una entrevista amb Efe, Abel ha manifestat la seva satisfacció pel que entén que és un reconeixement a la seva "lluita" després d'una dècada de demandes.

"Vull saber qui sóc", ha manifestat la que assegura ser filla de Salvador Dalí, segons li va explicar la seva mare, que prestava servei domèstic a Cadaqués (Alt Empordà) a casa d'uns amics de l'artista.

L'actual procés es remunta a abril del 2015 quan el jutjat de primera instància número 11 de Madrid va admetre a tràmit la demanda de paternitat que va presentar Pilar Abel contra el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques i contra la Fundació Gala Dalí, en condició d'hereus legals del pintor.

Abel, nascuda a Figueres el 1956, al·lega que va ser fruit d'una relació que va mantenir la seva mare amb el pintor català i en la documentació judicial s'inclou una acta notarial d'una cuidadora de la mare reconeixent també que li havia relatat aquesta mateixa història.

Igualment, es recull en la demanda que la dona que diu ser filla de Dalí s'ha sotmès a dues proves de paternitat, però que mai ha aconseguit que li siguin lliurats els resultats.

La primera se la va fer en un laboratori de San Sebastián de los Reyes (Madrid), al juliol de 2007, amb restes de pell i cabells que van quedar enganxats en una màscara de guix que es va fer del pintor poc després de morir, i que va arribar a les seves mans.

La segona va tenir lloc a París el 6 de desembre de 2007 en el despatx de Robert Descharnes, col·laborador i biògraf de Salvador Dalí, per comparar les mostres d'ADN que aquest conservava del pintor empordanès amb el material genètic de Pilar Abel.