El Museu de l'Empordà i el Museu del Joguet de Figueres, i el Museu Etnogràfic de Ripoll col·laboren en la creació del Museu Virtual de la Moda de Catalunya que s'espera llançar el març de l'any vinent. Mostrarà centenars de peces de vestir històriques catalanes, entre les quals n'hi haurà les dels museus gironins. De les 6499 peces de vestir històriques que es conserven a Catalunya, només un 6% estan a l'abast del públic.

El Museu Virtual de la Moda de Catalunya, www.museudelamoda.cat, té com a objectiu mostrar totes les peces de vestir històriques de les col·leccions públiques catalanes en una plataforma virtual, per tal d´aconseguir el relat de la història catalana del vestit, des del segle XV al segle XXI.

La majoria de les peces que es conserven estan en reserves i magatzems dels museus que les custodien. El material que no s'ha exposat mai està poc o gens documentat.

A la província de Girona, l´equip de documentació l´associació Walden, grup de gestió del patrimoni cultural i històric encarregat del projecte del museu virtual, ja està documentant unes 35 peces dels fons del Museu Empordà i del Museu del Joguet de Catalunya i l'Etnogràfic de Ripoll.

El projecte del Museu va rebre el novembre de l'any passat el II Premi Lluís Carulla dotat en cent mil euros. La historiadora de l'art, Laura Casal-Valls, n'és la ideòloga i directora i treballa juntament amb Walden. El finançament de la Fundació Carulla permetrà llançar el març vinent el web on hi haurà la catalogació i documentació d'una primera part de les peces de vestir.

Les feines se centren a buscar, documentar, catalogar i fotografiar les peces de vestir. També se seguirà buscant finançament públic i privat per seguir amb la documentació de peces fins a arribar a la totalitat de les que es conserven.

Un web molt visual

El Museu virtual estarà adreçat tant a especialistes com al públic en general. De cada peça hi haurà quatre apartats: moda, context, autor i consumidor. Es treballa per oferir un web intuïtiu i molt visual similar al de webs per comprar roba online.

El web tindrà opcions per donar suport al Museu Virtual de la Moda de Catalunya, com per exemple "apadrina una peça". A més, disposarà del seu perfil propi a diverses xarxes socials.