Manca de temps. Aquest és l'argument principal al qual es va agafar ahir l'Ajuntament de Figueres després de saber que l'exhumació del cos de Salvador Dalí estava prevista per al pròxim 20 de juliol. L'alcaldessa, Marta Felip, va explicar que era pràcticament «impossible» planificar un procés com aquest a una setmana vista sense ni saber quina és la posició de Patrimoni Cultural de la Generalitat.

El jutjat de primera instància i instrucció 8 de Figueres, per derivació del jutjat deprimera instància 11 de Madrid, va avisar la Fundació Gala-Salvador Dalí, que el pròxim dijous tindria lloc l'exhumació a dos quarts de 10 del matí per tal de poder prendre mostres d'ADN i poder-les analitzar posteriorment. Per Felip aquest procés «no és una cosa tan senzilla» i considera que no s'ha de fer d'un dia per l'altre».

{C}

L'Ajuntament s'ha posicionat així per primera vegada «en un litigi del qual sempre s'havia mantingut al marge» va explicar Felip, però «en aquest procediment civil entre una persona particular que demanda la paternitat de Salvador Dalí i la Fundació, s'ha rebut un exhort que afecta un edifici que és de propietat municipal».

L'alcaldessa va voler deixar clar que no «és una exhumació en una tomba, o en un nínxol normal d'un cementiri, sinó que els qui hem pogut visitar el museu Dalí i els que coneixem les particularitats de l'edifici i de la cripta on està sabem que per poder complir aquesta ordre, que per obrir la tomba s'han de fer obres».

Un altre dels punts que preocupa el consistori és que el Teatre-Museu Dalí és un edifici que està catalogat com a bé d'interès general i que «hi ha tot un procediment que s'ha de seguir, igual que el demanem a qualsevol ciutadà quan ha de fer una obra».

Una llosa d'1,5 tones

El problema més gran amb què es poden trobar a l'hora de fer l'exhumació, són les particularitats de la cripta on es troba enterrat l'artista. «Estem parlant d'una cripta que està sota d'una llosa que pesa una tonelada i mitja.

L'Ajuntament hem demanat saber quines obres fan falta, si es farà de manera soterrada a través de la cripta o bé per dalt obrint amb una grua. Són qüestions tècniques que hem de mirar i veure quin tipus d'intervenció es vol fer» va explicar Marta Felip «a partir d'allà, ho podrem valorar».

El consistori creu que també fa falta l'informe de Patrimoni Cultural de la Generalitat i que «amb tot l'ànim de voler complir la voluntat judicial, veiem pràcticament impossible que estigui tot fet el 20 de juliol» va sentenciar l'alcaldessa de la ciutat.

Respecte a la possibilitat de tancar l'equipament cultural als visitants en plena temporada alta l'Ajuntament no es va pronunciar, afegint que ha de ser «la Fundació la que ha de decidir». Els advocats de l'entitat han fet arribar una petició al jutjat per aturar l'exhumació en què al·leguen que no es pot fer en aquests terminis.