Cantallops ha iniciat, per primera vegada, una campanya solidària amb la que es vol recaptar fons econòmics en benefici de la restauració de l'església de Sant Esteve (XII). La iniciativa va sorgir d'un grup de veïns del poble alt-empordanès preocupats per l'estat de la parròquia i van trobar el suport de l'Ajuntament.

El dissabte a la nit es va estrenar la campanya solidària amb el primer concert en pro de la restauració. Va ser una vetllada lírica amb les sopranos Claudia Coral i Meritxell Mallol acompanyades de la pianista Lídia Bánquez, en una nit en clau d'òpera. Es van interpretar -entre d'altres- temes del desaparegut compositor Eduard Toldrà, cantallopenc d'adopció i a qui els paratges del poble van servir d'inspiració per a la seva música. Va ser el primer dels dos Concerts d'Estiu que tindran com a escenari la mateixa església.

El proper serà el dissabte 22 de juliol amb el cantautor Pablo Serna. Més endavant s'organitzaran altres activitats, com sopars, amb el mateix benefici.

L'edifici, que data del segle XII, presenta diverses mancances en el seu interior. Malgrat l'origen popular de la campanya, l'Ajuntament és l'organitzador dels esdeveniments.

Estudi arqueològic

El consistori hi invertirà 20.000 euros en una primera fase de restauració, segons ha avançat l'alcalde, Joan Sabartés (ERC). Els diners que es preveu invertir-hi són part d'un acord amb el Bisbat de Girona, després que l'Ajuntament adquirís l'antiga rectoria.

La xifra que es recapti de la campanya complementarà la partida del consistori. «Primer es faran les actuacions més urgents: repintar les zones malmeses, substituir cables elèctrics i resoldre problemes de goteres», apunta l'alcalde. També remarca que caldrà substituir el terra.

Si s'aixequen les actuals rajoles «es podria aprofitar per fer un estudi arqueològic del que s'hi pugui trobar», diu Sabartés, qui destaca que seria «una llàstima» aixecar un nou paviment sobre l'actual, «allunyant la possibilitat de saber què s'amaga sota la parròquia».

Abans de prendre cap decisió, defensa que s'encarregarà un estudi tècnic. La previsió de la restauració de l'església s'allarga fins l'any que ve. També es buscarà finançament del Bisbat i del Departament de Cultura.

La iniciativa s'inspira en d'altres campanyes que s'han emprès a pobles veïns com la Jonquera.