El Consell Nacional per a la Cultura i les Arts (CoNCA) ha presentat aquest dimecres les conclusions finals i propostes urgents per fer possible un canvi en la condició dels professionals del sector de la cultura, amb l'objectiu de trobar accions mínimes però directes que contribueixin a millorar la situació laboral, contractual i fiscal dels creadors.

Així, entre altres propostes, el Consell considera prioritari evitar l´ús abusiu de la contractació mercantil, aplicar un IVA superreduït del 4% a la cultural de forma generalitzada i posar especial atenció a col·lectius com el circ i la dansa.

El CoNCA ja va presentar el 2014 l'Estatut de l'artista, de l'autor\/creador i del treballador de la cultura'. Tres anys després i a les portes que al setembre es debati el document marc en una subcomissió al Congrés, l'entitat ha precisat la seva proposta.

Quant a la contractació mercantil de "falsos autònoms", com l'ha qualificat la vicepresidenta del CoNCA, Gemma Sendra, l'entitat proposa que el sector artístic pugui configurar una representació legal pròpia a escala sindical per tal de poder signar acords legals entre els empresaris i els treballadors de l´espectacle que garanteixin el compliment dels drets dels artistes.

Així mateix, reclama para epecial atenció als col·lectius específics dels professionals del circ i la dansa per la curta durada de la seva activitat professional i l´alt risc de lesions amb estudis per a concretar mesures de millora en prevenció de riscos laborals, amb la col·laboració de l´Institut de Seguretat i Salut Laboral del Departament de Treball.

El CoNCa també demana compatibilitat de la situació de jubilació amb la situació d´activitat artística aplicant un criteri proteccionista cap a la cultura a partir del qual la Seguretat Social permetés als creadors continuar amb la seva activitat creativa, tot i estar en situació de pensionista.

Finalment, entre les propostes urgents també identifica la necessitat de garantir els drets de Propietat Intel·lectual dels Artistes i Creadors; potenciar la creació d´un sistema de representació sindical del sector cultural; implicar les entitats de gestió en una major protecció dels drets d´autor d´artistes i de creadors; impulsar un acord per a l´educació artística implicant també l'adminisració i elaboració d'un cens de professionals adscrits als sectors culturals.

Dotar de més contingut al Registre de la Propietat Intel·lectual i aplicar generalitzadament la Llei de Propietat Intel·lectual són les mesures que clouen les conclusions finals. En aquesta línia, Sendra ha insistit en la necessitat de buscar accions "mínimes i directes" per abordar la situació "laboral, contractual i fiscal dels creadors" sense necessitat d'abordar un nou marc legislatiu.

"La cultura requereix d'un marc de regulació ampli que operi a nivell europeu", ha precisat. En aquest sentit, ha lamentat que la crisi s'ha "acarnissat" especialment en el sector cultural, amb una pèrdua d'un 40% del pressupost.

Darrera les xifres, ha recordat, hi ha un col·lectiu artístic que representa el que és la mateixa societat. "No som conscients de fins a quin punt són essencials per a la nostra supervivència com a societat", ha conclòs.