1. Quan es farà l'exhumació

L'exhumació del cos de Salvador Dalí per poder extreure mostres d'ADN, ordenada per un Jutjat de Madrid per resoldre una demanda de paternitat d'una veïna de Figueres (Alt Empordà), es durà a terme demà a partir de les 20:00 hores, després del tancament del Teatre-Museu Dalí al públic. Està previst que duri tota la nit, tenint en compte que les restes descansen sota una llosa d'una tona i mitja, i que una exhumació pot portar entre 3 i 5 hores.

2. Qui la farà

Segons les fonts consultades, els treballs per obtenir l'ADN de Dalí, a càrrec de dos forenses i un tècnic de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), es prolongaran durant gairebé tota la nit, i els resultats es preveu que estiguin disponibles en un o dos mesos, com és habitual en aquest tipus de casos.

3. La complexitat de l'exhumació

La directora de l'IMLCFC, Aina Estarellas (a la imatge de l'esquerra), ha explicat, si entrar en detalls sobre el cas concret de Dalí, que en els casos en els quals el cadàver ha estat conservat mitjançant l'embalsamament l'obtenció de l'ADN pot ser més complexa a causa del formol que s'utilitza per a la conservació, que afecta l'estat de les dents.

En casos d'aquestes característiques, la metgessa forense ha dit que és necessari extreure, a més de queixals, mostres d'ungles i de medul·la òssia procedent d'ossos llargs -com la tíbia i el fèmur-, parts del cos "on l'ADN es manté més estable", ha concretat Estarellas.

4. Precaucions per evitar contaminar la mostra

La directora de l'IMLCFC també ha descrit les precaucions que han de prendre els professionals durant el procés d'exhumació, ja que si cau un pèl dels especialistes o una gota de saliva "contaminen la mostra", per la qual cosa els forenses han d'anar equipats amb un vestit de doble protecció, guants i màscares, i per a l'extracció de mostres han d'usar instruments rebutjables.

{C}{C}

Per a més protecció de les mostres durant aquests processos, Estalleras també ha explicat que els professionals s'encarreguen de delimitar un perímetre i d'escorcollar qualsevol persona que entri o surti de la superfície protegida.

5. Entre un i dos mesos per conèixer els resultats

Quan ja s'han extret les mostres, els resultats del procés de determinació de paternitat a partir de l'anàlisi de l'ADN tarden generalment entre un i dos mesos, depenent de la seva complexitat.

Una vegada s'obtinguin les mostres de Dalí, l'anàlisi l'efectuarà l'Institut Nacional de Toxicologia, una entitat a càrrec del Ministeri de Justícia.